11.01.2018 | 20:07
Държавата плаща прескъпо на частна лаборатория за ДНК-анализи
ДНК анализът по случая в Нови Искър е станал готов само за 24 часа

Държавата плаща големи суми на частна лаборатория за ДНК анализи, тъй като Институтът по криминалистика и криминология към МВР не се справя с експертизите навреме. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров на днешното извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност. Цацаров заяви, че ДНК анализът по случая в Нови Искър е станал готов само за 24 часа, защото е възложен на частна лаборатория срещу „солидно заплащане”. По думите му това се прави при всички по-тежки престъпления, тъй като НИКК среща трудности както с обезпечаването, така и със статута си.

По повод въпросите как ДНК експертизата на убиеца от Нови Искър Росен Ангелов, е станала готова само за 24 часа, Сотир Цацаров отговори: „Как за 24 часа се прави експертиза? Имам предвид ДНК експертиза. Отговорът е много прост. Прави се в частната ДНК лаборатория, няма да ? кажа името, защото би прозвучало като реклама, срещу солидно заплащане. Прави се за изключително тежки престъпления. Т.нар. НИКК – Институтът към МВР, среща изключителни трудности, както със своето обезпечаване, така и със своя статут“.

Ден по-рано на пресконференция по повод шесторното убийство шефът на Следствието Борислав Сарафов не спомена нищо за частна лаборатория и дори похвали НИКК за добре свършената работа:
„Изключително коректно сме обсъждали както различните представени за изследване обекти, така и в суров, а впоследствие и в завършен вид, заключения, експертизите, назначени в Националния институт по криминология и криминалистика. Тук е мястото да благодаря, както на Добринка Маркова, така и на целия огромен екип,висококвалифицирани експерти от този институт, които буквално без да щадят сили и средства, както и консумативи, изготвиха абсолютно своевременно заключения по всички, назначени от нас, експертизи – тези, които изнесохме, са по-важните, а именно, които доказват авторството“, каза Сарафов.

Утре предстои среща между главния прокурор, главния секретар на МВР Младен Маринов и директора на НИКК Добринка Маркова, на която ще се обсъжда статутът и финансовото обезпечаване на института.

социални бутони


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране