27.07.2016 | 20:09
Дават 250 000 евро от парите ни за образование на Световната банка за семинари
Кунева иска повече пари за 254 наши училища в чужбина

България ще плати 250 000 евро за консултанти от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) – част от Световната банка, които ще разработят инструменти „за измерване на  представянето на българското образование“, реши Министерският съвет по искане на МОН.

Министър Меглена Кунева е упълномощена да подпише договора с банката. Въпросните 250 000 евро ще бъдат изплатени от новата оперативна програма на МОН „Наука и образование за интелигентен растеж“ по перото „Техническа помощ“. Тази програма бе дълго чакана от гилдиите на учители и учени, защото за предишния рамков период правителството на НДСВ не подготви такава.

Още на 1 септември м.г. правителството е подписало партньорско споразумение с МВБР за подкрепа при усвояването на пари от европейските фондове в програмния период 2014-2020 г., съобщиха от МС. Консултантите от банката, които ще получат 250 000 евро, ще участват в до три технически семинара за използването на „Мерки с добавена стойност в училищата“ (МДСУ). Това са инструменти за измерване на представянето на учебните заведения въз основа на резултатите от тестовете на учениците. Предвижда се да бъдат представени софтуерни решения и платформи за управленското ползване на тези МДСУ, разработени във водеща европейска страна.

Освен това по дейност „Показатели за представяне на училищата“ ще бъде направен преглед на световния опит и добрите практики при разработването и прилагането на системи за измерване на ефективността на училищата. Хората от банката ще предложат и система от показатели за представяне на училищата, съдържаща методология за измерване и препоръки как се събират данни. И в момента МОН има система за събиране на данни от училищата и няма проблеми в това.

В сайта на МОН за оперативната програма не е обявяван проект за похарчването на 250 000 евро за консултанти на Световната банка. В самата програма е записано, че техническата помощ се дава за усилване на кадровия и материално-техническия капацитет на управляващия орган на програмата – дирекция в МОН, на служители в него, както и за повишаване на уменията на получателите на европари по проекти. А също – за дейността на Комитета за наблюдение на програмата и за повишаване на обществената информираност как се харчат парите. Не е записано плащане към чужди консултанти. За всичко това са записани около 400 хил. евро. Общо за „техническа помощ“ в програмата има около 27 млн. евро.

Държавата трябва да отделя повече пари за българските училища в чужбина, заяви Кунева вчера в СУ при откриването на годишната конференция на Асоциацията на нашите училища в чужбина. Тази година МОН ще разпредели общо 7,4 млн. лева за подкрепа на общо 254 такива училища, в които се обучават 20 209 деца. Според Кунева всеки лев, вложен в образованието, се връщал умножен по 10.

1 коментар

  1. Илиев каза:

    Сцена от филма крадецът на праскови.Всеки момент,ще последва страстна целувка, обвита български политически целофан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране