26.03.2018 | 20:43
Депутат от ГЕРБ продал фирма с 200 000 лв. дълг на „малоимотен“
Димитър Гамишев получи вчера условна присъда за убийство при пътен инцидент

Депутатът от управляващата партия ГЕРБ Димитър Гамишев получи вчера условна присъда за убийството на човек при пътен инцидент от 2014 г. Междувременно е успял две години по-рано да продаде своя фирма с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. Присъдата на Гамишев, чийто имунитет бе свален миналата година по искане на главния прокурор, беше съобщена вчера от Окръжния съд в Благоевград. За прехвърлянето на задлъжнялата фирма на Гамишев стана известно на фона на обещанието на финансовия министър за „ежедневна битка със злоупотребите с ДДС“ и предотвратяване прехвърлянето на дългове на малоимотни и безимотни граждани.

От Националната агенция за приходите (НАП) нееднократно заявяваха, че продажбата на задлъжняла към бюджета фирма на малоимотно лице не би трябвало да е възможна. Но се оказва, че депутатът Димитър Гамишев е успял да се възползва от вратички в системата. Малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев в края на април 2016 г., Гамишев продава своята фирма „Гамишев – НКБ“ ЕООД на „Файнест Асошиътс“ ЕООД, разказа в неделя сайтът „Бивол“. Самата фирма „Гамишев – НКБ“ ЕООД е в списъка на големите длъжници на НАП, без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. Купувачът на активите на фирмата е с капитал от 2 лева, регистриран е в Ловеч на ул. „Шипка“ 5А. Според Търговския регистър неин собственик е Георги Михайлов Георгиев, който управлява 93 фирми и е собственик на 53 дружества с дългове за стотици хиляди, съобщи „Бивол“. На адреса на „Файнест Асошиътс“ в Ловеч на ул. „Шипка“ 5А са регистрирани общо 23 фирми, се казва още в публикацията.

Фамилията на депутата от ГЕРБ е сред строителните предприемачи в Гоцеделчевско и според публичните регистри фирмата „Гамишев – НКБ“ декларира оборот от 3.5 млн. лв. за 2015 г. През годините съпругата и снахата на депутата печелят европейски проекти съответно за близо 400 хил. лв. и 300 хил. лв. за реставриране на къщи за гости в с. Гайтаниново и в с. Лещен, пишат от „Бивол“.

Според декларация на Гамишев от 2017 г. пред Сметната палата обаче той се води собственик единствено и само на половин нива в село Гайтаниново. А фирмите „Боро Травел-10“ ЕООД и „БОРО Травел-99“ ЕООД и 50% от „Еколукс Гайтаниново“ ООД са собственост на съпругата му Боянка Гамишева.

При тези данни не е известно защо данъчните не са проверили сделката и как е осъществено вписването в Агенцията по вписванията. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов коментира, че в неговото министерство отдавна се водел дебат как да се ограничат злоупотребите с прехвърляне на задлъжнели към държавата фирми на малоимотни лица. „Имаме ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП. Работим упорито в тази посока. Ако видите резултатите по години, в последните години този проблем изключително намалява, въпреки че далеч не е изчерпан“, каза още той. Миналата седмица Гражданско сдружение „Боец“ обяви, че заради несъбираеми данъчни борчове само от ДДС хазната е обедняла с 5.4 милиарда лева за последните няколко години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране