28.04.2016 | 0:01
Депутатите направиха „Не гласувам за никого“ действителен глас
Задължителното гласуване, което приеха депутатите, предизвика масово недоволство и протести

Бюлетината с отбелязано квадратче „Не гласувам за никого“ ще се счита за действителна, решиха депутатите вчера, приемайки на второ четене текстове от Изборния кодекс. Първоначалната идея беше тези бюлетини да не се считат за действителни.

Депутатът от ДПС Четин Казак се обяви против това решение. Какво му е действително на този вот, след като избирателят не е гласувал за никого, попита той. Беше прието старото правило за изнасяне на социологически данни до 24 часа преди вота, въпреки че на консултациите с ръководствата на ПГ във вторник премиерът поиска социологията да е разрешена дори в изборния ден.

НС отхвърли предложението на ДПС право да бъдат избирани за членове на ЕП да имат български граждани, навършили 21 години към изборния ден. Депутатите не приеха предизборната кампания да се води на друг език, освен на български.

Единодушно беше отхвърлено предоставянето на стимули за гласоподавателите, упражнили правото си на глас. Камери в избирателните секции няма да има, както предлагаше ДПС срещу фалшификация на вота и подмяна на протоколи в СИК.

Задължителното гласуване, което приеха депутатите, предизвика масово недоволство и протести. Във вторник стотици граждани се събраха пред НС. Те хвърляха листовки с надпис „Стига трикове“, призив, използван и в петицията на българите, живеещи в чужбина, които настояват да не бъдат лишавани от досегашните възможности да гласуват. Имаше плакати с надписи: „Да ви имам демокрацията, другари“, „В следващия кодекс направо да пише за кого да гласуваме“, „Времето изтече“. Протестиращите замеряха сградата на парламента с яйца и с кофички кисело мляко. Мъж на 43 години бе задържан заради конфликт с полицай. Според МВР повод за ареста е хулиганска проява. Недоволни граждански организации протестираха и вчера под надслов „Вот без хомот“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране