01.07.2015 | 20:11
Депутатите пуснаха референдума на Плевнелиев със „селски номера“
Предложенията на опозицията не бяха гласувани
Правната комисия на Народното събрание одобри искането на президента за провеждане на изборен референдум и спаси от редакция въпросите му. Това стана след три часа разгорещено заседание и остри реплики.В началото комисията разреши на депутатите да правят редакции на въпросите на президента. ДПС, АБВ, РБ и ПФ обявиха своите поправки. По-късно обаче шефът на комисията Данаил Кирилов отказа да ги подложи на гласуване и допусна вот „за“ и „против“ само по въпросите на президента.Това ядоса опозицията. След гласуването БСП напусна заседанието с реплики „селски номера“, „фарс“, „грозно“ и „недостойно“. „Това е нарушение на правилника“, обяви и Четин Казак от ДПС. Той припомни, че винаги процедурата предвижда първо да се гласуват предложенията за промени към дадено решение, а след това вариантът на вносителя. Така искането на президента ще влезе за обсъждане на първо четене в пленарна зала непокътното.

Въпросите, формулирани от държавния глава са: „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и на националните референдуми?“ и „Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път на изборите и референдумите?“.

По време на дебатите ДПС направиха предложението си хората да бъдат питани искат ли 100% мажоритарни депутати. От АБВ пък поискаха въпросът да търси подкрепа за смесена избирателна система – 120 мажоритарни, 120 пропорционални депутати. Предложението на рефрматорите беше всички депутати да се избират мажритарно, но с преференции. БСП изрази готовност да подкрепи предложенията на ДПС и АБВ, а Патриотите поискаха редакция на въпроса за електронния вот, с която да се търси подкрепа за такъв само за българите в чужбина.

До гласуването им обаче така и не се стигна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране