19.07.2017 | 12:23
До 8 години затвор може да получи Боршош, ако го признаят за виновен
Бившият шеф на НДК държал да кара Лексус ЛС 600

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош официално беше обвинен от прокуратурата за ощетяване на бюджета с повече от 17 млн. лв. и за умишлена безстопанственост.

По тези текстове от Наказателният кодекс максимално предвиденото наказание е до 8 години затвор.
Обвинението е по разследване на СЗА, образувано на 08.06.2017 г. по материали от извършена от ДАНС проверка.

Според прокуратурата Боршош е похарчил целеви средства за плащане на разходи. Парите – 17 млн. лв., са отпуснати с решение на Министерския съвет, като са били предназначени за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

От събраните до момента доказателства е установено, че след получаването на средствата, в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси, Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 1 718 243 лева да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

От това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв. , което обоснова ангажиране на наказателната му отговорност за престъплението по чл. 254А, ал.2 от НК.

В хода на разследването е установено, че в периода 18 септември 2015г. – 27 септември 2016 г. бившият шеф на НДК умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за двореца.

През септември 2015 г. той е поискал от Министерския съвет да му отпуснат автомобили за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил „Ситроен С4“ и с микробус „Хюндай“. Въпреки това Боршош е сключил договор при за лизинг на автомобил „Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв.

На 16 октомври 2015г. Министерският съвет е уважил искането на Боршош, като му е предоставен за временно ползване автомобил „Пежо 607“. Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година /на 27.09.2016г./ отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил м.“Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.

На Мирослав Боршош е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Повдигнатите днес обвинения са начални работни обвинения. Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Продължава анализът на плащания с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и анализът на договорите с външни изпълнители, които Боршош като изпълнителен директор е сключвал. Посоченият по – горе договор за оперативен лизинг на лек автомобил „Лексус ЛС 600“ е само един от тези договори. До настоящия момент са изискани всички такива договори, сключени от изпълнителния директор до месец юни 2017 година – над 4 000 на брой.

Веднага след приключването на финансовата инспекция от АДФИ, ще бъде изискан докладът от тази инспекция с оглед констатациите и изводите, касаещи законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото председателство на Р България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

2 коментара

  1. Курти Мъдъров каза:

    Пиша от компа на директора на Бургаския затвор, където съм от 1998 г. Чакаме Боршош, ше го ебем на смени. Когато Румяна Бъчварова му дойде на свиждане и нея по същия начин ще ебем. При нас тъна – мъна няма.

  2. Негър скиор каза:

    Няма кой да плаче за ченге и доносник. Само тези от останалите затвори, в които не е разпределен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране