22.02.2019 | 0:01
До средата на март договорят окончателен вариант на Брекзит
От ЕС продължават да настояват, че предоговаряне на условията не може да има

До средата на март се очаква да бъде договорен окончателния вариант на споразумението по Брекзит между Брюксел и Лондон. За това съобщава Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници от ЕС.

Припомняме, че вчера без успех завърши поредната среща между британския премиер Тереза Мей и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. От ЕС продължават да настояват, че предоговаряне на условията не може да има, а по-скоро биха отложили фактическия развод между общността и Обединеното кралство.
Според Ройтерс обаче Лондон и Брюксел се насочват към „паралелна декларация“ по казуса с предпазния механизъм за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Именно този въпрос се оказа препъни-камъка в преговорите. В същото време основният текст, който вече бе договорен, няма да бъде променян.

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей няма да получи финалния текст на новата декларация преди 28 февруари, пише още Ройтерс.

По-рано вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че не е голям оптимист за постигане на споразумение с Лондон, което ще бъде ратифицирано от британския парламент.
Задълбочава се и кризата в британското правителство. Около 15 от министрите на Тереза Мей може да гласуват за блокиране на Брекзит, ако няма споразумение, за да осуетят „развод без сделка“.

Министрите, които са против излизане от ЕС без споразумение, обмислят дали да предизвикат премиера Тереза Мей да ги уволни, в случай че гласуват срещу нея другата седмица в парламента. Те са за отлагане на Брекзит, ако няма сделка. Затова министрите искат да подкрепят инициатива, координирана от депутата лейбърист Ивет Купър и колегата й консерватор Оливър Летуин, с цел забавяне на излизането на Великобритания, докато не бъде постигнато споразумение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране