24.04.2016 | 20:04
Доган постави ДПС под личен надзор, Карадайъ е новата му мъжка секретарка
Почетният председател поема всички контролни органи на партията

Ахмед Доган официално ще упражнява личен надзор върху ДПС, като поеме ръководството на контролните органи на партията. Решението за новата функция на почетния председател бе взето на проведената IX национална конференция на движението. Целта е Доган да затегне редиците на партията след сблъсъка му с вече бившия лидер Лютви Местан. Една от основните задачи на партийния конгрес бе да избере и нов председател на движението. За оперативен шеф очаквано бе избран Мустафа Карадайъ – единият от тримата временни съпредседатели, на когото бе поверено и представянето на политическия доклад на партията.

Доган се появи на форума след 3 г. самоизолация и бе посрещнат с бурни овации. Депутатът Делян Пеевски, който според премиера Бойко Борисов е напуснал страната, не се показа. За разлика от учредяването на ДОСТ, където присъстваха турският посланик и зам.-шефът на управляващата в Турция ПСР, конгресът на ДПС беше напълно пренебрегнат от властите в Анкара. Дойдоха куп депутати от опозиционни турски партии. От родните парламентарни формации представители пратиха само левите БСП и АБВ и центристката БДЦ. Изненадващо се появи бившият зам.-шеф на ДПС Гюнер Тахир, изгонен преди години от движението.

Форума откри членът на Централното оперативно бюро Юнал Лютфи, който поде атака срещу Местан. Без да го спомене поименно, Лютфи рязко го разкритикува за „недостойния и плах опит за разцепление на ДПС, заченат инвитро в лаборатории с консултанти от чужбина“. Той се изказа умерено за Турция, с която по думите му сме „обречени да живеем като добри съседи сега и завинаги“. Неочаквано Лютфи изсипа и куп нападки срещу партията на Бойко Борисов. „ГЕРБ дойдоха на власт с обещания за стабилност и реформи. Все още сме далеч от тези обещания. Правителството е безпомощно в борбата с организираната престъпност и корупцията, липсват сигурност за гражданите и върховенство на закона“, изреди той. И предупреди кабинета, че не може да се справи сам с проблемите, а трябва да потърси национален консенсус.

Сходни бяха посланията и в политическия доклад, знаково представен от Мустафа Карадайъ. Той представи изгонването на Местан като „самокорекция“, дошла в „отговор на опита за подмяна на каузата ДПС“. И му прехвърли отговорността за рухването на кабинета „Орешарски“ и предсрочните парламентарни избори през 2014 г., тъй като Местан тогава е действал, без да има решение на колективния ръководен орган на партията. Наблегна и на факта, че на местния вот през 2015 г. ДПС е загубило „болезнено в емблематични за нас общини“.

Това, че ДПС възприема Местан като сериозна заплаха, се видя в издигнатия основен приоритет – „запазването на целостта и единството на партията“. Тук бе откроена и ключовата роля на Ахмед Доган. „Нужно е да се даде нов импулс на контролните органи, което ще бъде и вътрешната система за сигурност в партията, и тези органи да са под шефството на почетния председател“, отбеляза Карадайъ. Крайната цел – „постоянен контрол на финансите и на дейността на партийните органи, включително и на представителите на партията в съответните власти“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране