22.04.2019 | 15:02
Елена Йончева: Спецпрокуратурата се опитва да покрие „Ало, Банов съм“
Констатациите, направени от прокуратурата противоречат на доказателствата

Специализираната прокуратура се опитва да покрие информация по случая „Ало, Банов съм“. До този момент оттам се интересуват кой е извършил записа, а не дали и как е извършено престъпление, обяви водачът на евролистата на БСП Елена Йончева. Тя коментира отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство по сигнала, който социалистите внесоха още в началото на годината. Йончева обаче е категорична, че констатациите, направени от прокуратурата противоречат на доказателствата. От обвинението се оправдаха, че липсва оригиналния записпо случая и това „е непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработка“. За това от БСП още днес ще предоставят на Специализираната прокуратура оригиналния запис, направен от служител на Министерството на културата.

Социалистите предоставят и документи от МРРБ, които доказват, че това, което е изискал Банов се е случило – да бъдат издадени документи с невярно съдържание.

На ход е Специализираната прокуратура и въпросът е дали ще бъдат прикрити отново тези, които са на власт, категорична бе Йончева.
Тя припомни случилото се с аферата „Ало, Ваньо“. Знаете, че министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на Митниците. Същата съдба готвят на аферата „Ало, Банов съм“. Надявам се да не им позволим това да се случи, обърна се Йончева към журналистите.

Във връзка със свидетеля по „Ало, Банов съм“, Йончева коментира, че той се страхува да свидетелства, но сам ще реши дали да го направи. В България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволява както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година, отбеляза Елена Йончева.
В Европа има практика, когато даден запис на политици показва корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с власт и когато той стигне до медиите и му се даде публичност от това има последствия, коментира още народният представител от БСП. Тя даде пример с Полша  от 2015 година, когато политици са записани и то в ресторант по време на разговор и от този запис става ясно, че те търгуват с власт и обсъждат корупционни практики. Този запис стига до медиите, в резултат на което подават оставка министърът на вътрешните работи, министърът на финансите, шефът на централната банка, а година по-късно и главният прокурор си подава оставката заради изтичане на информация по този случай. Никой не е търсил кой точно е направил този запис на политиците, а дали има извършено престъпление, подчерта Йончева.

Темата коментира и народният представител Пенчо Милков. Той също е категоричен, че от  документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по „Ало, Банов съм“.

Според него прокуратурата не е изследвала и събрала достатъчно данни. Той обясни, че от 12 април 2016 в писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били приключили на 20 януари 2016 г. Само че и към април, когато е писано това писмо, има достатъчно данни, че строителството е продължавало месеци след това. Тези данни са документирани, защото има съставени актове образци 15 три месеца след януари. Явно недатирането на писмата е било нормално в тези отношения, защото при анализа на документите виждаме и нещо друго интересно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата, с което той прави искането за окончателно плащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на проекта. Това означава, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден, отбеляза още Милков. Той посочи, че БСП има още много доводи. Всяка една дума от първоначалния ни сигнал и за злоупотреби с договора за отпускане на финансовите средства и по отношение на обществената поръчка сме ви посочили къде са неуредиците и кои документи го показват. Този анализ ще го представим в прокуратурата с нашата жалба, допълни Милков.

Ние изискахме документи от МРРБ и от Министерство на културата. Документи ни бяха предоставени от МРРБ. Министерство на културата и до настоящия момент не ни е представило документи, уточни още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране