28.02.2017 | 15:49
Елена Поптодорова е задържана на летището във Варшава за кражба на козметика
Поптодорова, която притежава дипломатически паспорт, е отказала контакти с българското посолство

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е задържана на летището във Варшава за кражба на козметика от магазин за безмитна търговия. Това съобщи РИА Новости, като се позова на радиостанция RMF.

По данни на радиостанцията стойността на откраднатата козметика се оценява на 1600 злоти (почти 400 долара). Поптодорова, която притежава дипломатически паспорт, е отказала контакти с българското посолство. От българското посолство във Варшава все още отказват да коментират случая, като препращат към пресцентъра на МВнР. Оттам заявяват, че случаят все още се проверява.

Подкомисар Роберт Вандович от летищната полиция във Варшава потвърждава задържането на българската гражданка, съобщава „Монитор“. „За факта на задържането е уведомено посолството на република България в Полша, повече информация не мога да ви предоставя, такава се дава само на близки на задържаните лица“ е заявил подкомисар Вандович пред изданието.

Елена Бориславова Поптодорова-Петрова беше посланик на България в САЩ между 2010 и 2016 година, както и между 2002 и 2008 година. През 2016-а тя беше сменена на поста от Тихомир Стойчев. Между 2009 и 2010 тя е директор на дирекция „Политика на сигурността“ в МВнР, а през 2008 – 2009 -специален посланик за черноморския регион.

Между 1975-а и 1990-а Поптодорова работи в МВнР и достига до длъжност пълномощен министър на НРБ в Рим и генерален консул на България в Сан Марино (1987-90). Тя е и бивш преводач на комунистическия лидер Тодор Живков.

След 1990 година Елена Поптодорова е избрана за депутат в 7 ВНС от БСП и членува в Комисиите по външна политика, национална сигурност и медиите. Тя е преизбирана за народен представител в в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание на Република България.

На 27 февруари американският Government Properties Income Trust съобщава, че Поптодорова е станал член на борда на тръста и ще се остане на тази длъжност до 2018 г., когато е събранието на акционерите. Тръстът е базиран в Нютън, Масачузетс.

„Полша се превърна в елдорадо за крадците. Важно е да се разбере чий посланик е тя“, коментират местните под публикация в полска медия.  „Може би това е ефектът на „американизацията на живота“ в Европа? Тя навлезе във всички области на живота? Холивуд разработи нова култура вече в трето поколение. Тези хора смятат, че всичко им е позволено, както в американските филми за Дивия Запад, коментира друг читател на медията.

Според полските медии стойността на откраднатото от Елена Поптодорова е около 1600 злоти или почти 370 евро.

3 коментара

  1. Клептоманолог каза:

    Девиза на Ленчето: Нито ден без кражба!

  2. Лъжеш че си симпатизант каза:

    Тази отдавна не е със социалистите, лично тя се припсламчи към АБВ наскоро, Ивайло Калфин пред два дни обяви за пълното им доверие към нея.

  3. Иван Петров каза:

    ВЪПРЕКИ ЧЕ СЪМ СИМПАТИЗАНТ НА СОЦИАЛИСТИТЕ, ТАЯ МЪРША ВИНАГИ МИ Е БИЛА ПРОТИВНА

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране