10.01.2017 | 17:05
Енергетиката изпуши, а зелените централи угаснаха през зимата. Търсим супер скъп ток от Румъния
Най-големият консуматор на пари - зелените централи, са абсолютен аут в студа

Още първата по-студена (т.е. нормална) зима разби на пух и прах цялата пропаганда срещу атомната енергетика и за „възобновяема енергия“. Оказа се, че държавата, дето имала „огромен излишък“, не може да се справи с налични мощности. И е поискана помощ от Румъния.

Добре е да припомним, че румънският ток е изключително скъп. Дори най-евтината му част – от АЕЦ „Черна Вода“ е поне 3 пъти по-скъп от нашата АЕЦ, просто защото румънската централа е по френска технология, изградена с кредити и е безбожно скъпа.

Северните ни съседи са отказали, защото на самите тях им трябвал ток в студовете. Това е довело до активиране у нас на т.нар. „студен резерв“, който е още по-скъп. Това са мощности, които не се ползват, но стоят в готовност при нужда. При тях цените са по-високи дори от при внос.

Т.е. накратко казано, енергетиката ни е колабирала още при първата по-сериозна криза. Най-големият консуматор на пари – зелените централи, са абсолютен аут в студа. Ветрогенераторите замръзват и не могат да въртят. Слънчевите панели пък са затрупани от сняг, и съвсем отделно – няма много слъце. Така, въпреки че героично изградихме над 1000 мегавата супер скъпи централи, и храним техните собственици – депутати и министри, реално като трябва ток, него го няма.

Фактически, ако се окаже вярна прогнозата на БАН, че навлизаме в студен период и следващите зими ще са също така студени (както беше преди), то енергетиката ни е напълно неподготвена. Очевидно реална енергия могат да осигурят само старите и изпитани типове централи – АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ.

С оглед на малкото ни водни ресурси, ВЕЦ не могат да са основа на системата. Високите цени на фосилните горива и многото замърсяващи емисии пък правят ТЕЦ съмнителна инвестиция. Така се очертава само АЕЦ като някаква разумна алтернатива. Т.е. който купи, предложената евтина за приватизация „Белене“, ще удари абсолютно бинго в студените зими, които предстоят… Пак ще продадем златната кокошка, точно преди да започне да снася.

Добри Божилов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране