28.03.2018 | 9:16
Ердоган е успокоил Борисов за „душевните си граници“
Премиерът е получил уверение, че това не е намек или претенции към реалните граници

На двустранния разговор между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайп Ердоган са били разгледани широк кръг двустранни теми, които към момента не са решени. Поставена е била и темата за изказването на Ердоган по отношение на Кърджали. А премиерът Борисов е получил уверение, че това не е намек или претенции към реалните граници.Това заяви началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова пред БНТ.

„Поставена е била и темата за изказването на турския президент по отношение на Кърджали и му е било обяснено, че е прозвучало неприемливо за българската страна. Българският премиер е получил уверение, че това не е намек или рефериране към претенции по отношение на реалните граници в момента. Ситуацията на Балканите е такава, че всяка една от държавите има свои малцинства в съседните държави, има своята история на територията на съседните държави и това свързва с определени емоционални преживявания“, обясни Бъчварова.

На 12 март Ердоган се обърна към българските турци като ги приветства с думите “Кърджали е част от нашите душевни граници“. Изказването е по време на конгрес на партията му в град Сакария, в който живеят много изселници както от България, така и от другите балкански страни.

“От този великолепен салон искам лично от моето име и от името на народа да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния“, каза турският президент. Той определи като братя на хората в Сакария гражданите на Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и на Мостар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране