26.03.2019 | 0:01
„Еврохолд“ се включи в борбата за активите на ЧЕЗ у нас
Очаква се развръзката да стане ясна през април

„Еврохолд“ е третият потенциален купувач на българските активи на ЧЕЗ, съобщава „Лидове новини“, цитиран от БНР. От българската компания официално заявиха, че не коментират слухове и спекулации, а от централата на ЧЕЗ в Прага уточниха, че имат споразумение за конфиденциалност и очакват обвързващи оферти през април.

Още миналата седмица Томаш Плескач, член на надзора на чешкото дружество, съобщи, че в надпреварата се включва трети кандидат за българските активи, като финансирането на евентуалната сделка ще бъде осигурено от руски и английски банки. Според медийни публикации разговорите между представители на ЧЕЗ и председателя на надзора на „Еврохолд“ Асен Христов са се състояли покрай придобиването от страна на „Евроинс Иншурънс Груп“, която притежава „Еврохолд“, на четири застрахователни дружества на германската ERGO, едното от които е в Чехия.

Както е известно, от края на 2018 г. ЧЕЗ води преговори за продажбата на шестте си дружества в България и с компанията „Индия Пауър“, след като подписаното с пазарджишката „Инерком“ споразумение за продажба продължава да среща трудности с одобрението на сделката от Комисията за защита на конкуренцията. Паралелните преговори с индийската компания бяха предприети от чехите в опит да се подсигури излизането й от българския пазар при изгодни за нея финансови условия.

Очаква се българският ВАС да разгледа през май 2019 г. жалбата на „Инерком“ срещу забраната от КЗК да придобие енергийния бизнес на ЧЕЗ. Според антимонополния орган така „Инерком“ ще добие господстващо положение на българския енергиен пазар и може да злоупотреби с него. През април обаче, по думите на Плескач, ЧЕЗ трябва да получи обвързващи оферти от „Индия Пауър“ и „Еврохолд“.

Досега от „Инерком“ систематично оспорват решенията по сделката, която за момента е в застой, а ЧЕЗ по последни данни нямат напредък и по започналите междувременно за всеки случай преговори с втория кандидат за българските активи – индийската „Индия Пауър“. Следвайки своята корпоративна политика и правила, „Еврохолд България“ АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено когато това засяга трети страни. „Еврохолд“ е публична компания, чиито акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация – процес, който се следи внимателно от финансовите регулатори, се казва в официално изявление на дружеството.

„Еврохолд България АД“ развива дейност в застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите му се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. През 2018 г. холдингът реализира 1.3 млрд. лв. приходи, а активите му достигат 1.4 млрд. лв. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в ЮИЕ. ЕИГ оперира в 9 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна и Грузия. ЕИГ развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има над 3000 служители.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране