Зареждане

Напишете

ШОУ

Филмът „Слава“ е българската кандидатура за „Оскар“

share

Филмът „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм, съобщи на сайта си Националният филмов център. Изборът е направен от седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев измежду десет филма, които отговарят на условията на Академията и са заявени от продуцентите си за участие. „Слава“ е класиран на първо място с 14 точки, а на следващо място с 10 точки е „Безбог“. В надпреварата за „Оскар“ за чуждоезичен филм тази година има и друг филм с българско участие – копродукцията „Реквием за г-жа Й.“ (Сърбия, България, Македония), предложен от Сърбия.

Ето краткото представяне на НФЦ на българската кандидатура:
СЛАВА / GLORY България, Гърция, 2016, 101 мин / Bulgaria, Greece, 2016, 101 min
Сценарий: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков
Режисьори: Петър Вълчанов, Кристина Грозева
Оператор: Крум Родригес
Музика: Христо Намлиев

С участието на: Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и др.

Продукция: Абраксас филм – Кристина Грозева
Копродукция: Граал филмс, Скрийнинг имоушънс, Апория филмуъркс, Ред карпет
С подкрепата на: НФЦ, БНТ, Гръцки Филмов Център, ЦКС

Кантонер открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. ПР-ката на Министерство на транспорта загубва стария му часовник модел „Слава“, който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата „Слава“ и достойнството си.

КРИСТИНА ГРОЗЕВА и ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите „Аварийно кацане“, „Реки без мостове“, „Скок“ (номиниран за Европейските филмови награди 2013), „Урок“ (носител на повече от 33 международни филмови награди).

spodelime.com

Етикети:

1 Comments

  1. ал 15.09.2017

    Всички филми през последните 30 години са АНТИБЪЛГАРСКИ,вероятно и този е такъв, иначе нямаше да участва в разни конкурси.

    Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.