13.06.2017 | 17:00
ГЕРБ, ДПС и Марешки подкрепиха мажоритарния вот
Хората на Доган искат депутатите да решават за районите

Законопроектът за въвеждане на мажоритарна система на ГЕРБ мина днес на първо четене с помощта на ДПС и „Воля“. Това стана след дълъг дебат с 12 на 10 гласа от всички 22-ма членове на правната комисия. БСП и „Обединени патриоти“ гласуваха против.

Промените представи председателят на комисията Данаил Кирилов. Той отбеляза основните характеристики на предлаганата от тях система – 240 едномандатни избирателни района, гласуване на два тура с „абсолютно“, всъщност обикновено мнозинство 50%+1, райониране на страната от президента като най-авторитетната институция. И добави: „Така ще се даде възможност за избор на депутатите според техните личните им качества.“

БСП първи заявиха, че няма да подкрепя законопроекта. Това първоначално разясни най-младият юрист в комисията Крум Зарков: „По същество негативите на пълната мажоритарност са добре известни на всички. За съжаление в контекста на българската реалност те придобиват още по-сериозни негативи“, каза той. И заяви, че мажоритарният вот ще доведе до слаба представителност на институцията, тъй като води до значителна загуба на гласове.

Против бяха и Обединените патриоти. Първи коментира Христомир Митев: „Мажоритарната сиистема притежава огромен недостатък – намалената представителност на всички групи в обществото.“ Той бе критичен и към мотивите, като отбеляза, че и пропорционалната система представлява пряко избиране на личности. Митев отбеляза, че промяната към нова система ще доведе и до административно натоварване, което може да „взриви изборите“.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров също се включи в дебата като депутат, макар и не член на комисията. Той се заяде с представителя на Българското либертарианско общество Константин Правов, който бе помолен да изчака депутатите, но напусна по-рано заседанието:

„Аз се изказвам повече като представител на консервативното и хетеросексуално общество“, опита се да се пошегува Сидеров. И заяви, че не се притеснява лично от мажоритарния вот:

„Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време,няма проблем да бъда избран и в мажоритарен район.“

Той подчерта, че още от 1988 г се е борил за повече плурализъм. И предупреди депутатите от ДПС, БСП и ГЕРБ, че мажоритарния вот ги застрашавал като европейски партии, члневоне на АЛДЕ, ПЕС и ЕНП съответно. „Представете си да има 200 народни представители, които кажат – ние излизаме от Европейския съюз и НАТО. Мислили ли сте за тази възможност Достатъчно такива граждани можете да намерите“, отбеляза Сидеров.

Хамид Хамид бе депутатът от ДПС, който обясни сложната позиция на Движението в момента – в момента в групата обсъждат въпроса и още нямат финално решение. Той обаче заяви, че се е опитал да убеди колегите си да приемат мажоритарната система и ще продължи да го прави. „Надявам се докато законопроектът влезе в зала групата ми да има свое решение. Дебатът сме го започнали преди няколко седмици. В момента в групата ни надделяват аргумента „за“,“ отбеляза той.

И отбеляза, че някои са заявили, че това може да е „един път да подходим откъм партийния интерес“. Призна и че „има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнителни мандати на ДПС“, но не това бил основният им аргумент. „Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона – районирането, и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата“, каза още Хамид. Той възрази и срещу това изборите да са в два тура или с абсолютно мнозинство, но подчерта, че това може да се дебатира.

Разпалена реч води и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който рядко присъства на комисия. Той първо отбеляза, че в Движението има много опитни специалити „изборчии“, които могат да помогнат. „Обаче – да запитам сега, когато всички виждам че са втораличи поглед в гласуването на ДПС, колко коалиции съставихте, колко парламента направихте, които не бяха анти-ДПС? Защото от 1997 г съм тук и помня всички изборни кодекси. Всичко значимо в тях е било анти-ДПС. То не беше уседналост, забрани за езици, усложняване на законодателство за по-малко образовани.“

След първа точка предстои и втора – законопроект на ДПС, в който се обсъждат стари въпроси за хората на Доган – гласуването в чужбина, агитацията на майчин език, махането на квадратчето „не подкрепям никого“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране