13.06.2017 | 17:00
ГЕРБ, ДПС и Марешки подкрепиха мажоритарния вот
Хората на Доган искат депутатите да решават за районите

Законопроектът за въвеждане на мажоритарна система на ГЕРБ мина днес на първо четене с помощта на ДПС и “Воля”. Това стана след дълъг дебат с 12 на 10 гласа от всички 22-ма членове на правната комисия. БСП и “Обединени патриоти” гласуваха против.

Промените представи председателят на комисията Данаил Кирилов. Той отбеляза основните характеристики на предлаганата от тях система – 240 едномандатни избирателни района, гласуване на два тура с “абсолютно”, всъщност обикновено мнозинство 50%+1, райониране на страната от президента като най-авторитетната институция. И добави: “Така ще се даде възможност за избор на депутатите според техните личните им качества.”

БСП първи заявиха, че няма да подкрепя законопроекта. Това първоначално разясни най-младият юрист в комисията Крум Зарков: “По същество негативите на пълната мажоритарност са добре известни на всички. За съжаление в контекста на българската реалност те придобиват още по-сериозни негативи”, каза той. И заяви, че мажоритарният вот ще доведе до слаба представителност на институцията, тъй като води до значителна загуба на гласове.

Против бяха и Обединените патриоти. Първи коментира Христомир Митев: “Мажоритарната сиистема притежава огромен недостатък – намалената представителност на всички групи в обществото.” Той бе критичен и към мотивите, като отбеляза, че и пропорционалната система представлява пряко избиране на личности. Митев отбеляза, че промяната към нова система ще доведе и до административно натоварване, което може да “взриви изборите”.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров също се включи в дебата като депутат, макар и не член на комисията. Той се заяде с представителя на Българското либертарианско общество Константин Правов, който бе помолен да изчака депутатите, но напусна по-рано заседанието:

“Аз се изказвам повече като представител на консервативното и хетеросексуално общество”, опита се да се пошегува Сидеров. И заяви, че не се притеснява лично от мажоритарния вот:

“Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време,няма проблем да бъда избран и в мажоритарен район.”

Той подчерта, че още от 1988 г се е борил за повече плурализъм. И предупреди депутатите от ДПС, БСП и ГЕРБ, че мажоритарния вот ги застрашавал като европейски партии, члневоне на АЛДЕ, ПЕС и ЕНП съответно. “Представете си да има 200 народни представители, които кажат – ние излизаме от Европейския съюз и НАТО. Мислили ли сте за тази възможност Достатъчно такива граждани можете да намерите”, отбеляза Сидеров.

Хамид Хамид бе депутатът от ДПС, който обясни сложната позиция на Движението в момента – в момента в групата обсъждат въпроса и още нямат финално решение. Той обаче заяви, че се е опитал да убеди колегите си да приемат мажоритарната система и ще продължи да го прави. “Надявам се докато законопроектът влезе в зала групата ми да има свое решение. Дебатът сме го започнали преди няколко седмици. В момента в групата ни надделяват аргумента “за”,” отбеляза той.

И отбеляза, че някои са заявили, че това може да е “един път да подходим откъм партийния интерес”. Призна и че “има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнителни мандати на ДПС”, но не това бил основният им аргумент. “Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона – районирането, и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата”, каза още Хамид. Той възрази и срещу това изборите да са в два тура или с абсолютно мнозинство, но подчерта, че това може да се дебатира.

Разпалена реч води и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който рядко присъства на комисия. Той първо отбеляза, че в Движението има много опитни специалити “изборчии”, които могат да помогнат. “Обаче – да запитам сега, когато всички виждам че са втораличи поглед в гласуването на ДПС, колко коалиции съставихте, колко парламента направихте, които не бяха анти-ДПС? Защото от 1997 г съм тук и помня всички изборни кодекси. Всичко значимо в тях е било анти-ДПС. То не беше уседналост, забрани за езици, усложняване на законодателство за по-малко образовани.”

След първа точка предстои и втора – законопроект на ДПС, в който се обсъждат стари въпроси за хората на Доган – гласуването в чужбина, агитацията на майчин език, махането на квадратчето “не подкрепям никого”.

бутони за споделяне


loading...


loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране