06.01.2018 | 0:01
ГЕРБ ни пробута „третия пол“ през задния вход
На бланките за акредитация на журналисти са посочени три графи - женски, мъжки и неопределен

Тъй нареченият „трети пол“, около който споровете не стихват в последните дни, не дочака влизането на Конвенцията в Народното събрание и макар и формално да не присъства в текста й, влезе в акредитациите за медиите, които ще отразяват събитията около българското председателство на Европейския съюз. Това забелязаха журналисти, които от днес могат да се акредитират на сайта на председателството за събитията от календара. Първото ни събитие начело на ЕС е на 11 януари, когато в София идват членовете на Европейската комисия и председателят й Жан-Клод Юнкер.

В акредитацията, която се попълва онлайн, в падащо меню за пола на участника, който желае да проследи събитието, е изредено – женски, мъжки и трета графа,  „неопределен“, забелязаха първите акредитирали се. Дори и да е норма и евростандарт за форумите на Брюксел, въпросната графа е тотален прецедент за нашата страна, където подобно полово разнообразие не е институционализирано, поне засега.

Това обяснява и бързането с приемането на Истанбулската конвенция, както и обвързването й с Европредседателството ни, както и силния натиск на министърките Екатерина Захариева и Цецка Цачева по време на заседанието на кабинета от сряда, на което след дълги спорове бе приета Истанбулската конвенция.

Именно Цачева е тази, която увещава несъгласните министри от кабинета от Обединените патриоти и от ГЕРБ, да приемат документа, понеже не било сериозно страна-домакин на Европредседателството, да го е подписала, но не и да го е приела и ратифицирала.

„Европейският съюз подписа като цяло Конвенцията през юни месец 2017 година. Няма да бъде добър знак държава, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента, да отлагаме, тъй като вече е извървян пътят на общественото обсъждане. Финалният заключителен акт беше в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия“, заяви Цачева по време на правителственото заседание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране