12.06.2018 | 20:15
ГЕРБ обвини президента, че политизира трагедията с хеликоптера

Президентът Радев използва всяка една възможност, за да се позиционира чисто политически. Това коментира председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов на извънреден брифинг.

„За пореден път той доказа, че е президентът на БСП. Това, което се случва като позиция на БСП и позиция на президента Радев, го отдалечава от конституционните му правомощия да бъде обединител на нацията“, каза Цветанов.

В брифинга в парламента участваха и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, регионалният министър Николай Нанков, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова и „коалиционният партньор“ Волен Сидеров. Всичките бяха събрани, за да отговорят на президента Румен Радев, който, след като посети оцелелия авиационен техник при катастрофа с военен хеликоптер, каза: „Време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни интереси, със своите решения, излагат на риск живота и здравето на военнослужещите.“ Радев каза още, че предвидените пари за модернизация на армията са дадени за саниране.

„Кой ще каже защо не са дадени парите за саниране, ако след 10 години падне блок и бъдат убити всички живеещи в него“, отговори задочно Цветанов. Той припомни, че докато беше командир на ВВС, Радев имаше отговорността за инвестиционния проект за купуване на нови изтребители, който беше спрян от парламентарна комисия. „Нека да кажем защо, когато имаше служебен кабинет, анкетната комисия установи, че един от основополагащите критерии за схемата за плащания беше променена. Не създава ли това усещането както в народните представители, така също и в обществото за евентуални корупционни схеми“, намекна Цветанов. Той разкритикува Радев и защото е казал, че Западните Балкани не са толкова важна тема.

Хеликоптерът е най-новият от старата техника, с която разполагаме, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Катастрофиралият Ми-17 е на въоръжение от октомври 1989 г. Каракачанов припомни, че правителството отпусна пари за ремонт на МиГ-29, сега предстои това да се направи за Су-29 и за останалите хеликоптери. Мисли се и за преоборудването на 2 хеликоптера „Кугър“ за медицински цели. От 12 купени „Кугър“ на разположение на ВВС са само 4. Каракачанов припомни, че парламентът одобри инвестиционните проекти за нови изтребители и бойни машини на пехотата, а до 3 седмици може да бъде одобрен и проектът за нови кораби. Каракачанов се оплака, че обжалваното на обществени поръчки, което можело да бъде направен от всеки, спъва работата по ремонти на техниката.

„Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление“, каза пък Николай Нанков. Според него няма по-деструктивно говорене от това на президента, защото противопоставя една секторна политика за друга. „Това е отново спекулация по темата саниране“, каза Нанков. Той добави, че 350 хиляди българи и други 1 млн., чакащи жилищата им да бъдат обхванати от програмата за енергийна ефективност, няма да се съгласят с президента. Тъй като в момента се мисли какво да бъде бъдещето на програмата, Нанков каза, че ще се консултират с президента.

„Този, който иска да уволни правителство, трябва да заеме ясната си роля“, коментира и министърът на финансите Владислав Горанов. Той припомни, че в конституцията правото за предлагане и изпълняване на бюджета е вменено на изпълнителната власт. „Ако някой иска да предложи неговите приоритети, трябва да намери друга трибуна за изява, която да се вмества в конституционната координация между отделните власти. В противен случай ще продължим да не разбираме къде и на кого не угодихме“, каза Горанов.

„Това, което обсъждахме преди днешната среща, е начинът, по който можем да отговорим на очакванията на българския президент. Озадачени сме от опита постоянно да бъде внушавано, че сегашното правителство е неуспешно, че начинът, по който се разходват публичните средства, е неефективен и че приоритетите, които то налага на българското общество, не са правилни“, заяви Горанов.

„При положение че от няколко месеца се работи по исканията на хората с увреждания, неоснователно и необяснимо растат палатковите лагери“, смята пък Светлана Ангелова. Тя разказа, че на 15 май е проведена съвместна среща с представителите на майките на деца с увреждания, с всички национално представителни организации на и за хората с увреждания и със социалния министър Бисер Петков, на която са се разбрали работната група, която от няколко месеца работи по промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, да бъде разширена с представители на протестиращите майки.

БСП нямат морално право да говорят за сектор „Сигурност“ – президентът и опозицията не могат да са алтернатива на управлението. Така Цветанов коментира поисканият вот на недоверие от БСП. „Когато беше първият управленски мандат на премиера „Борисов“, колко бяха отвличанията, убийствата, нивата на контрабанда, които се осъществяваха под вещото ръководство на тогавашното управление на БСП“, попита риторично за пореден път Цветанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране