23.04.2016 | 11:21
ГЕРБ плячкосва и бъдещите пенсии
След резерва на НЗОК и външните дългове, само това остана...
Добри Божилов

След като плячкоса резерва на НЗОК в предния си мандат, и нагруха държавата със заеми в този, ГЕРБ се готви да плячкоса дори частната собственост на гражданите в пенсионните фондове. Както е известно, основата на високите пенсии на запад са частните спестовни сметки, които натрупват пари, олихвяват и осигуряват накрая доста солиден доход на пенсионера.

Дори самият Айнщайн е останал изумен от гениалността на „сложната лихва“, която увеличава богатството на спестяващия почти по магически начин. Този модел е в основата на западното благоденствие, защото парите не само се пестят и плащат пенсии, но и текущо се инвестират в икономиката и създават  работни места.

И в България има недовършена реформа в тази посока. Реформата започна, но блокира някъде на средата, като вноската в момента е едва 5%. За да стане солиден стълбът, трябва да е 8-10%. Но под натиска на синдикати и популисти, реформата блокира и реално в този и вид, тя ще осигури едиствено добри добавки към пенсиите, но не и щедри пенсии, подобно на западните.

Сега ГЕРБ, които се очертават като най-комунистическата партия в цяла Източна Европа, се готвят да национализират дори този неизграден „втори стълб“. Натрупаните по индивидуални партиди пари ще се обединяват в общ „пул“ при пенсиониране, с което фактически въпросът кой колко ще получи, ще зависи от продължителността на живота му, а не от това колко е внасял. В момента неизплатените пенсии се дават на наследниците. В бъдеще няма да се дават, а ще се разпределят към другите пенсионери. Т.е. това е фактическо клониране на настоящата държавна мизерна пенсионна система.

Единственият смисъл от случващото се е ГЕРБ да получи текущо някакви пари за харчене. В бъдеще кой как точно ще храни пенсионерите, някой друг да мисли. Преди няколко години, по същата схема, ГЕРБ национализира резерва на НЗОК, и в момента касата е в перманентен фалит. После национализираха спестяванията на миньорските фондове, изядоха парите за 2-3 години и сега до живот на миньорите ще трябва да плащат данъкоплатците.

Заради такива безумия, държавните разходи непрекъснато растат, и държавата става на все по-голям дефицит. Той се покрива с нови заеми и с разграбване на различни натрупани фондове. В крайна сметка след ГЕРБ ще остане напълно разграбена държава с огромни дългове, и кой как ще се оправя, не е ясно…

Най-гротесткото е, че цялата тази малоумна система се крепи само и единствено на това, че „Бойко Борисов е готин“. Една тълпа от овце гласува за него, без да мисли, а останалите избиратели са силно раздробени и демотивирани. Така идиотите влачат цялата държава към банкрут, под ведрата усмивка на „готиния Бойко“…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране