21.11.2015 | 19:19
ГЕРБ скри 1,5 млрд. в бюджета – бели пари за черни дни
БСП икономистът плаши с гръцки сценарий, когато "валякът тръгне надолу"

В бюджет 2016 са предвидени 2,537 млрд. лв. за капиталови разходи при обичайно около 1 млрд. всяка година, каза Румен Гечев пред Канал 3. „Другите пари са извадени от образование, отбрана и др. и са отишли в капиталови разходи, където да бъдат използвани като буфер“, заключи червеният икономист.

„Първо ни казват, че следващата година ще изтеглят колосалните 5,3 млрд. лв. – от онези 16 млрд. Които много интересно, като погледнем, къде отиват: 1,8 за бюджетния дефицит; втората част – малко под 2 млрд., отива за стари дългове…И остава около милиард и половина, които са ги скрили в капиталови разходи“, поясни бившият министър от БСП.

Той определи, че буфер трябва да има, но този, който управляващите си оставят, е прекалено голям, защото при предишни правителства са оставяни около 300 млн. годишно. „Българската икономика ще зависи от нашите колосални заеми – удвояване на дълга само за няколко години. Страшната е скоростта, с която той нараства“, каза Гечев.

Според него прецедентът с Гърция е съвсем ясен – там дългът до първите години на новия век бил около 60 млрд., след което за 6-7 години стигна 300 млрд., „когато валякът тръгне надолу“.  „Аз не бих се притеснявал, ако взимаме заеми, които отиват в икономиката. Но този заем отива за поддържане на съществуващите социални разходи на някакво ниво. Няма мотор – няма пари да се раздвижи икономиката, публично-частното партнорство… Попитах колегите от управляващите: не отчетохте ли бюджетите на другите страни членки“, каза Гечев.

Според него имало и други „странни капанчета“ в проукто закона за бюджета освен споменатите 5,3 млрд. дълг. Там пише, че минималните фискални резерви в края на годината няма да са по-малки от 4,5 млрд. „Нали отчитаха, че фискалният резерв е 11 млрд. Значи веднъж крият 1,5 млрд. в капиталови разходи, без да могат да обяснят какви са, втори път от тия 11 млрд. ни казват: забравете за 6,5 млрд. Не пише къде ще отидат тези пари – и при капиталовите, и при намаляването на резерва“, прогнозира Румен Гечев.

Той прогнозира, че се заделят „бели пари за черни дни“, за да се управлява комфортно. „Този вариант на правителство обичат да харчат фискалния резерв“, каза той.

Според Гечев България има най-голям спад на БВП за първата година на кризата с изключение на Гърция. Другото, което притеснявало левите, е отсъствието на реформи в която и да е система, въпреки обещанията: „До момента не е направена една реформа: има боричкания за реформи, говорене за реформи, стачки срещщу уж реформи… Но ние влизаме в 2016 г. без нито една реформа. Увеличаваме дълговете неимоверно, стопяваме резерва, но реформи няма.“

Според Гечев прогнозите за бюджета няма да бъдат изпълнени, но и да бъдат, той пак е твърде песимистичен със заложен растеж от 1,5-2 % годишно. „Бюджетът не бъде ли приет, това води до оставка на правителството – това е световната практика. Но оставка означава, че всички малки партии, които управляват покрай ГЕРБ, отиват на избори. А отидат ли на избори…“, отговори Гечев на въпрос защо не ги подкрепят от АБВ или ПФ. В лични разговори обаче депутати от двете формации му казвали: „Да, професоре – така е.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране