09.06.2017 | 0:01
Гербаджии се примолиха за помощ от лидера на БСП Корнелия Нинова
Община Ботевград не функционира заради крамоли в ГЕРБ

Работата на община Ботевград вече близо месец е блокирана заради разпри между представителите на ГЕРБ в Общинския съвет. Раздор между поддръжниците на бившия гербаджия и екскмет Георги Георгиев и сегашните общинари от партията на Бойко Борисов доведе до реално боксуване на заседанията, както и до блокиране на ремонтни дейности по благоустрояването на града и околните села.

Общинският съвет на Ботевград се състои от 29 съветници. 12 са от „Обединение за бъдещето на Ботевградската община“ (ОББО), сред тях е бившият кмет Георгиев. Настоящият градоначалник Иван Гавалюгов и неговото Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет (ГДБОП) разполага с 8 съветници. Официално гербаджиите са шест, а БСП има трима души в ОбС. В групата на ГЕРБ обаче настъпи разцепление и сега трима подкрепят Георгиев, а останалите – Гавалюгов. Така бившият кмет, срещу когото текат производства за злоупотреби, успя да си осигури мнозинството в ОбС.

Раздорът ескалира при избора на нов председател на Общинския съвет, след като постът бе овакантен от Мартин Тинчев. Гербаджията стана депутат с избора на Николина Ангелкова за министър. В момента кметът търси съдебно тълкувание дали новият председател на ОбС Любомир Лилов е легитимен. На 9 май Тинчев свика извънредна сесия за избор на нов председател. Съветниците от БСП, ГДБОП и трима от ГЕРБ бойкотираха заседанието, защото решението на ЦИК за избирането му за депутат е от 5 май, а при свикването на сесията вече е обнародвано в „Държавен вестник“. Новото мнозинство блокира предложенията за свикване на ОбС и само решава кога да има заседание.

„В тази патова ситуация Общинският съвет не може да вземе решение и всичко е блокирано. Не могат да стартират ремонтите на детски градини и училища за новата учебна година. Не се работи по водния проект на града. Буквално общината не функционира“, възмути се Корнелия Нинова. В сряда с депутатите от „БСП за България“ Иван Ченчев и Лало Кирилов тя бе в града по покана на местни жители. Част от гербаджийските съветници са поискали от Нинова съдействие и проверка как техни съпартийци подкрепят човек, срещу когото текат прокурорски проверки, и от когото партията вече официално се е отказала. Такова нещо не ми се е случвало никога досега – общински съветници от ГЕРБ да се обръщат към мен за помощ срещу решения на ГЕРБ, изненадана бе Нинова. Тя подчерта, че няма да се меси във вътрешнопартийните дела на ГЕРБ. „С колегите депутати от София област ще предприемем всичко необходимо и в парламентарния контрол, и с писма до институциите – да искаме информация, докъде са стигнали проверките им. Нашата грижа са жителите на Ботевград и да не допуснем те да страдат от вътрешнопартийни битки в ГЕРБ“, категорична бе Нинова.

През 2015 г. от парламентарната трибуна тогавашният вътрешен министър призна, че срещу Георги Георгиев, семейството у и негови приближени се водят 8 разследвания. Още осем бяха проверките за незаконосъобразни действия в общината. И тогава Корнелия Нинова бе търсена за помощ срещу безобразията на кмета, избран от ГЕРБ. През 2015 г. Бойко Борисов се разграничи и заяви, че няма да подкрепи Георгиев за четвърти мандат. В отговор кметът обяви, че напуска ГЕРБ. Синът му Даниел Георгиев беше депутат от ГЕРБ, той пък обяви, че напуска парламентарната група и се присъединява към формацията на Николай Бареков „България без цензура“. После се отрече, а накрая пак пристана на Бареков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране