03.03.2018 | 17:14
Гинка: Дали държавата ще има дялове в ЧЕЗ ще се разбере в края на другата седмица
Купуването на държавни дялове в ЧЕЗ зависи от арбитражното дело на чешката ЧЕЗ срещу България

Дали българската държава ще може да купи дялове от ЧЕЗ, ще се разбере в края на следващата седмица. Това съобщиха от офиса на „Инерком“. „Поради високия обществен интерес и водени от желанието си за пълна откритост и прозрачност, ви информираме, че преговорите между „Инерком България” и „ЧЕЗ груп” относно възможността българската държава да закупи дялове в „ЧЕЗ България” ще се състоят от средата до края на следващата седмица в Прага. Веднага след приключването им ще получите информация за хода на разговорите и взетите решения.“, се казва в писмото на „Инерком“.

В петък директорът в чешкия вестник „Лидове новини“ Веселин Вачков коментира пред БНТ, че купуването на държавни дялове в ЧЕЗ зависи от арбитражното дело на чешката ЧЕЗ срещу България. Компания заведе международно дело срещу България миналата година заради „редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява“. Подобни дела се водят и от EVN и ЕНЕРГО-ПРО.

В подписания предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком“ на Гинка Върбакова има клауза, която забранява на купувача да препродава компанията без съгласието на продавача.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране