22.02.2018 | 17:16
Гинка Върбакова от Пазарджик протяга ръце към бизнеса на ЧЕЗ
Нейна кума е министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Надзорният съвет на чешката енерго компания ЧЕЗ даде предварително одобрение за продажбата на българските активи на компанията, съобщи Ройтерс. У нас дружеството държи най-голямото енергоразпределително предприятие у нас. ЧЕЗ доставя ток на територията на 10 области в страната от Западна и Централна България, включително и в столицата София.

Според Ройтерс ЧЕЗ е започнал ексклузивни преговори с един от кандидатите, който има активи във възобновяеми енергийни мощности, а цената се очаквала да бъде „няколкостотин милиона евро“.

Чешки медии назовават и името на избраната компания – малката фирма от Пазарджик „Инерком груп“, която е има три малки соларни мощности и трудно би могла да бъде определена като стратегически инвеститор.

Иде реч за семейна компания, която е еднолична собственост Гинка Върбакова, чиято кума според вестник „Капитал“ е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Иначе активите на „Инерком груп“ са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Как и с какви пари едно толкова малко предприятие ще купи бизнеса на ЧЕЗ у нас изобщо не е ясно. Неофициално се знае, че чехите са готови да продадат бизнеса си у нас за не по-малко от 300 милиона евро. ЧЕЗ наскоро продаде и ТЕЦ-Варна за 50 милиона евро на фирмата „Сигма“ ООД на бившия транспортен министър Данаил Папазов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране