12.03.2019 | 0:01
Горанов наредил данъчната амнистия за Мюфтийството
Основни противници на амнистията са “Обединени патриоти” и БСП, макар че социалистите бойкотират работата на парламента и не участват в гласуванията

Предложението за опрощаване на данъците на вероизповеданията е направено от Министерството на финансите. Това става ясно от стенограма от заседанието на парламентарната комисия по вероизповеданията от 19 декември 2018 година.

В документа, качен на сайта на Народното събрание, е отразено следното изказване на депутата от ДПС Йордан Цонев: “Само да поясня, господин Председател, преди да почнат дебатите, ако има такива, че това предложение е изготвено от Министерството на финансите по разпореждане на финансовия министър. Става въпрос за данъчна амнистия на всички вероизповедания за техните просрочени неплатени публични задължения към 31 декември, да кажем, или към някаква друга дата, която избере Комисията и народните представители. Доколкото въпросът е фискален, той е чисто фискален, по принцип не подлежи на съгласуване и обсъждане с вероизповеданията. Ако някое от тях не иска да ползва тази преференция, там изрично е записано от експертите на Министерството на финансите, че който иска да ползва данъчната амнистия, трябва да предприеме активни действия, тоест тя не е пасивна, трябва да подаде съответното искане и така нататък. Пояснявам това, защото въпросът е фискален и той е решен от министъра на финансите. Това е във връзка с Вашата бележка, че има политическо решение по въпроса и във връзка с дебатите, че въпросът е чисто фискален, не касае религиозни права, религиозни задължения и по никакъв начин не накърнява правата на религиозните общности. Ако искат, ползват тази данъчна амнистия, ако не искат, не я ползват – тяхна воля. А иначе въпросът е чисто фискален”.

Предложението в крайна сметка бе прието на първо четене в пленарна зала преди няколко дни. Оказа се, че задълженията на Главното мюфтийство са около 8 млн. лева. Основни противници на амнистията са “Обединени патриоти” и БСП, макар че социалистите бойкотират работата на парламента и не участват в гласуванията.

В понеделник (11 март) въпросът бе обсъден на среща между премиера Бойко Борисов, патриарх Неофит и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Засега не се очаква отмяна на текста между първо и второ четене в парламента.

В разговора с Борисов главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи коментира, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели. “Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми”, заяви още д-р Хаджи.

Преди дни казуса коментира и самият финансов министър Владислав Горанов. Според него решението, взето в парламента, има за цел максимално и бързо да се намалят възможните влияния на външни разузнавателни служби и други върху отделните вероизповедания. Затова законодателят е предвидил субсидии за вероизповеданията, посочи Горанов, цитиран от БТА. По думите му размерът на сумата представлява относително малка сума на фона на 40 млрд. приходи в бюджета. Приходната администрация разполага с разбивки за дълговете на мюфтийството и те са свързани с осигуровки, данък върху доходите на физическите лица, декларирани от страна на регистрираните вероизповедания, има и корпоративен данък, обясни Владислав Горанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране