29.06.2015 | 0:30
Гръцките банки затварят за една седмица
В една трета от банкоматите запасите от евро са свършили
Гърция продължава да е на крачка от фалита, след като на 30 юни в 18:00 часа изтича срокът за изплащането на кредиторите на 1,5 милиарда евро.Почивните дни преминаха в извънредни срещи и събрания на Еврогрупата, МВФ, ЕЦБ по въпроса за дълга на Гърция.Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че ще се проведе извънредно съвещание по въпроса за дълга на страната. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък ще даде пресконференция за положението с Гърция в понеделник, 29 юни.Гръцките банки затварят за една седмица

Гръцките банки няма да отворят утре и ще останат затворени цяла седмица – до 6 юли, реши правителството в Атина след заседанието на Съвета по финансовата стабилност, съобщи електронното издание „Прото тема“, цитирано от ТАСС. Очаква и да бъде определен дневен лимит за теглене на суми от банкомати. Затворена ще остане утре и атинската фондова борса, съобщи Ройтерс, цитирайки финансов източник от индустрията.

В неделя ЕЦБ проведе спешно съвещание, след като гръцкият парламент одобри провеждането на референдум за предложенията на кредиторите на 5 юли. Късно през нощта в Атина „за“ гласуваха 178 от 300 депутати, 120 бяха против.

ЕЦБ продължава да поддържа гръцките банки

Европейската централна банка обяви, че запазва на сегашното ниво спешните заеми, отпускани на гръцките банки, оставяйки фактически отворена вратата за политическо решение в последния момент, за да бъде избегнат хаосът в гръцката икономика.

В една трета от банкоматите в Гърция запасите от евро са свършили

В 35% от терминалите вече не може да се теглят пари. Банките са обещали обаче да попълнят резервите им. Само за един ден от гръцките банки са били изтеглени близо 600 милиона евро. Европейският съюз ще направи всичко, което е по силите му, за предотвратяване на риска от финансови сътресения, след като кредиторите на Гърция отказаха да продължат програмата за кредитиране, посочи в Брюксел германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

Министър-председателят на Франция Мануел Валс пък предупреди, че има реален риск Гърция да излезе от еврозоната, ако на обявения от Атина референдум направеното от кредиторите предложение за споразумение бъде отхвърлено. Валс настоятелно прикани гръцкото правителство да се върне на масата за преговори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране