09.11.2018 | 0:01
Хазната губи над 400 млн. лева годишно от „заплати в плик“
Най-рискови са секторите строителство и търговия на дребно

Над 400 млн. лева годишно губи държавата заради феномена „заплата в плик“. Това съобщи говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров, цитиран от БНР.

Съвместно приходната агенция и Главната инспекция по труда са разработили калкулатор, в който всеки може да изчисли колко губи лично, ако получава част от трудовото си възнаграждение в сивия сектор.
Над 60 на сто от работодателите са оценени като рискови за укриване на данъци и осигуровки, посочи Бъчваров. Загубите са не само за хазната, но и лично за работника.

Ако човек получава 1000 лв. в действителност, но работодателят му плаща осигуровки на сумата от 500 лева, дългосрочната загуба с калкулатора, който сме разработили, показва загуба от порядъка на 60 000 лева, каза Бъчваров.

Най-рискови, по думите му, са секторите строителство и търговия на дребно. Има възможност служителите да подават анонимни сигнали до Инспекцията по труда, за да не се притесняват, че ще изгубят работата си.
Най-често в Инспекцията получават сигнали, свързани с работното време и заплащането на труда. По-малко са оплакванията от условията на труд и безопасната среда.

От началото на годината до октомври в Инспекцията са подадени общо 5000 сигнала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране