26.08.2016 | 19:40
Хей, запази последния танц!
Дълбоката рана, чак до малкия мозък, не прозира поради кечето
Кънчо Стойчев

Радио „Фокус“: Защо се стигна до тези събития вляво и до това рязко скъсване на отношенията точно преди президентските избори?

Кънчо Стойчев, социолог: Защото Първанов преследва една-единствена цел – той иска да овладее БСП и да си вземе цялата партия – нещо, което е невъзможно. За съжаление Първанов се оказа политик не на висотата на времето и разбива левицата в тази твърде сложна международна и вътрешна ситуация. В този случай аз мисля, че това е последният танц на Първанов. Трябва човек да е слепец, а няма такива слепци вече в България, които да не разбират, че той залага собствения си, личен интерес пред обществения интерес. Аз не виждам и принципни различия между БСП и АБВ по основните проблеми и очевидно проблемът е само личностен – кой да води „бащина дружина“. Считам, че това е последното участие на Първанов в българската политика и с това ще приключи. За съжаление обаче щетите ще се плащат от всички българи, независимо дали са леви или десни.

РФ: Прозират ли още раните в самата социалистическа партия от напускането на АБВ и наистина ли се „извиват ръцете на БСП“, както заяви Нинова?

КС: Да, категорично. Раните не могат така лесно да зараснат, защото знаете, че БСП е партия, в която понятието предателство, лоялност са много важни неща. Тя е идеологическа партия, тези неща са твърде дълбоко вкоренени, така че прошка сред мнозинството на електората на БСП по отношение на Първанов няма да видим, няма да се случи в рамките на нашия живот. На фона на това, вместо Първанов да вземе една разумна компромисна позиция, той води личната си битка, той да си превземе БСП. Това няма как да се случи, това е наивно. Пак казвам, щетата не е за Първанов и това не ме интересува, не е толкова важно, но щетата е за България, защото на България й е нужна силна опозиция и опозиция, която да успее на тези избори.

РФ: Кой ще бъде сега кандидатът на АБВ и ще се върне ли АБВ към най-спряганите имена – именно Първанов или Калфин?

КС: Да ви кажа честно, това няма абсолютно никакво значение, защото там имаме едни предизвестени 2-3%, които нямат никакво значение. Значение имаше символното обединяване на левицата, то именно можеше да доведе до повече от тези 2-3%, вече това няма да се случи за съжаление обаче.

РФ: „С решението си БСП подари изборите на ГЕРБ“, това заяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. Подарени ли са действително изборите и какви шансове биха имали отделно кандидатите сами вляво? Изгуби ли като цяло лявото след тази раздяла между АБВ и БСП?

КС: Това не е решение на БСП, това е груба лъжа от страна на господин Калфин. Господин Калфин прекрасно осъзнава какви точно условия се изискват и прекрасно осъзнава, че Първанов играе една лична, а не обществена игра. Това е първият пункт. Вторият пункт – естествено е, че левицата губи от това. Последиците какви ще са, дали са предрешени изборите – не, не са предрешени, по никакъв начин този факт не променя важното и голямото, че ген. Радев е един извънпартиен, непартиен, нов играч на терена, човек, който се появява без обременености, без да има да плаща политически цени. Той е човек, който е самонаправил се, човек, който е НАТО-вски генерал, когато България военно е в НАТО. Това е един човек, завършил много важни щабни американски академии, същевременно добре познаващ и руската военна наука. Аз наистина смятам, че той е един шанс. Във всички случаи неговото присъствие и участие в тези избори прави изборите интересни.

РФ: Какво би произлязло от един евентуален сблъсък Първанов – Радев на тези избори?

КС: Пак ви казвам, Първанов не може да си даде сметка, че той е изиграна карта. Той продължава да мисли, поради десетина клакьори около него, че е някакъв велик президент с два мандата и че кара влака. Никакъв влак не кара Първанов. Първанов кара малка кола, по посока излизане извън политическото поле, което много скоро той ще напусне. Това е положението с Първанов. Какво да направи Първанов – да стане президент отново? Как ще стане тази работа?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране