04.12.2019 | 21:44
И „Хюндай“ бяга от България
Търсената цена за завода е 24,5 млн. долара

Корейската Хюндай Електрик (Hyundai Electric) се готви да продаде дъщерното си дружество в България. От официално съобщение на компанията до местната фондова борса става ясно, че дружеството иска да се освободи от всички акции на производителя на трансформатори и регулатори „Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България“, предаде money.bg.

Според информацията в него търсената цена е 24,5 милиона долара. В съобщението се посочва още, че това решение се налага с цел подобряване на финансовото състояние на Hyundai Electric, като то е заложено в консолидирания финансов отчет от 2018 година.

Българското дъщерно дружество е наследник на софийския завод „Васил Коларов“, създаден през 1949 година. През 1997 година корейската компания успява да купи местното дружество „Елпром-Трафо“, което работи в завода. Преименуването на „Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България“ става през 2001 година, а днес за нея работят над 500 души. По-голямата част от продукцията на дъщерната фирма е за износ към Европа, включително Гърция, Великобритания, Франция, Испания и Холандия, Азия, Африка и Америка.

През юли министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че ако „Фолксваген“ избере Турция за навия си завод, страната ни започва преговори с южнокорейската „Хюндай“. По думите му още през 2017 г. България е изпратила предложения за партньорство на двата големи автомобилни бранда. „Фолксваген“ са се отзовали първи и са започнали преговори, а тези с „Хюндай“ все още са на начален етап. Очаква се през есента представители на държавата на пътуват до Южна Корея. „Надявам се, че ще има реално обявени инвестиции“, казва той.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Когато България стане добра за живеене на собствените си граждани страна тогава и инвеститорите ще искат сами да идват а не да ги молят и канят както е сега.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране