19.09.2017 | 12:16
И Пеевски си нае американски адвокати заради закона „Магнитски“
ащитната теза на депесаря и адвокатите му е, че би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване на институции на страна-член на ЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски си е наел американската компания „Morgan Lewis Consulting” да го защитава срещу обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Това става ясно от интервю на двама от адвокатите на компанията – Крис Кокс и Нейтан Хохман, публикувано в медиите на ДПС.

Крис Кокс е бивш съветник на американския президент Роналд Рейгън, в продължение на 17 години е бил конгресмен от Републиканската партия, както и председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси. Нейтан Хохман е бил федерален прокурор и помощник генерален адвокат към Министерството на правосъдието на САЩ, където е оглавявал и отдела за борба с данъчните измами и има голям опит в разследването и обвиняването на лица, извършили банкови измами, пране на пари и други финансови престъпления, пише във визитката му към интервюто.

Защитната теза на Пеевски и адвокатите му е, че би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване на институции на страна-член на ЕС. В отговора си до Държавния департамент на САЩ са написали, че обвиненията на Цветан Василев срещу Делян Пеевски са без каквото и да е било основание. Пеевски не бил извършил нищо от това, което Василев твърди.

Законът „Магнитски“ позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушени права заради разкриване на корупция по върховете на държавата. Той беше написан през 2011 г. за Русия, а от м.г. е глобален.

Банкерът Цветан Василев е сред първите, които се опитват да се възползва от закона и си нае америкаски адвокати, които подадоха искане до Държавния департамент. Българският му адвокат Христо Ботев обясни, че Василев не търси закрила в смисъл на убежище в Америка, а иска да се осигури независимо американско разследване на фалита на КТБ. „Обвиняемият настоява да бъде изслушан там – нещо, което българските разследващи не са осигурили“, каза още Ботев. Според него българските власти едва ли ще се „трогнат“ от процедурата, но пък стратегически тя можело да се окаже ценна с разкритията, които биха могли да бъдат направени. Ботев допълни, че срокът за произнасянето на американската страна по искането по закона „Магнитски“ е 120 дни.

Българската прокуратура вече внесе в съда обвинителния акт срещу Василев. От резюмето на обвинението се разбра, че фалитът на банката преди 3 години е изцяло по вина на собственика й Василев с помощта на двама подуправители на БНБ, негови служители и одитори. Всички останали главни действащи лица и бившият шеф на централната банка Иван Искров не носят отговорност. От дългогодишния партньор на Василев и депутат от ДПС Делян Пеевски в обвинителния акт няма и следа. Адвокатите на Василев обаче твърдят, че пари от КТБ са давани на човек с абревиатура Д. П. и Д. П. 1.

1 коментар

  1. Николай каза:

    Василев си помисли, че като има няколко милиарда може да си прави каквото си иска, но в крайна сметка остава престъпник и беглец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране