29.11.2017 | 19:23
Иран: Случаят със самолета на Борисов е техническо недоразумение
Техеран твърди, че не знаел, че на борда е българският премиер

Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември 2017 г. на правителствения самолет, превозващ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация по маршрут София-Рияд, бе обсъден днес обстойно с временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години. Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение, съобщи МнВР.

Правителственият самолет с премиера Бойко Борисов на борда е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд по-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирана от БГНЕС.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Захариева изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Научихме, че иранските ВВС не са знаели, че на борда на самолета е българският министър-председател, каза по-късно пред журналисти Екатерина Захариева, цитирана от БТА, съобщи дир.бг.. Те са отчели леко отклонение от маршрута на машината и са помолили екипажа да напусне въздушното пространство на Иран.
Фактическите обстоятелства тепърва ще се изясняват, обясни вицепремиерът.

Отношенията между Рияд и Техеран значително се влошиха в последните месеци заради събитията в Сирия и Йемен, в които активно са намесени и двете държави. Това се отразява и на полетите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране