03.07.2015 | 0:02
Искат НСО да пази олигарсите като държавници
С държавна охрана може да се уредят Цветан Василев, Делян Пеевски, Братя Галеви, Христо Ковачки...

Националната служба за охрана ще може да охранява бизнесмени и други важни икономически и финансови фигури при опасност за живота им. Това предвиждат предложения на депутатите от ГЕРБ и БДЦ.  С изменения между първо и второ четене в Закона за НСО Димитър Лазаров и група народни представители от ГЕРБ и Явор Хайтов от БДЦ поотделно са направили идентични предложения.

Те предвиждат гардовете на властта да могат да пазят и лица, свързани с националната сигурност на страната, както и икономическата и финансовата стабилност на държавата.

Вчера депутатите от комисията за контрол на службите разгледаха текстовете, но до редакционното приключване на броя, те не излязоха със становище. Дори да бъдат отхвърлени обаче, те все пак ще влязат в пленарна зала и там всички народни избраници ще трябва да решат казуса. За да бъде предоставена охрана на тези лица, специална комисия ще трябва да реши дали действително те са в опасност и има ли основание да им се осигури държавна охрана. Във въпросната комисия влизат шефът на НСО, на ДАНС, както и главният секретар на МВР.

При необходимост в работата й могат да участват и представители на ръководството на „Военно разузнаване” и Национална служба „Разузнаване”. Въпросното звено ще преценява за колко време е необходимо да се назначи охрана и от колко души да се състои тя. Такава комисия функционира и в момента.

Подобно определение дава възможност за охрана на лица, които не заемат високи държавнически постове и на практика не са част от управлението на държавата. Имайки предвид, че името на банкера Цветан Василев в последно време се свързва именно с националната, икономическата и финансова стабилност на държавата, според предлаганите текстове той покрива критериите за държавна охрана. По подобен начин в тази група хора се вписват и крупни бизнесмени и инвеститори, като бизнесмена Христо Ковачки, чието име се свързва с партията на Николай Бареков и отцепилите се по-късно негови депутати от БДЦ, Делян Пеевски, братя Галеви и под.

Според сега действащия правилник за работата на НСО съществува същата графа, по която в момента охрана получава почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. В първоначалния проект на закона за НСО графата „други“ беше свалена, но сега отново се връща. Самият началник на НСО Ангел Антонов призна преди няколко месеца, че все още не е отпаднала необходимостта от охрана на Доган.

Със Закона за НСО, който вече мина на първо четене през пленарна зала и се очаква в скоро време да влезе и на второ, за първи път със закон се регламентира дейността на службата. Предложението на Лазаров и Хайтов обаче най-вероятно ще предизвика искри в управляващата коалиция, защото от Реформаторския блок настояват силно да се ограничи дейността на НСО и да се ореже бюджета й. Създаването на пакет законопроекти за Националната сигурност беше предизборен ангажимент на ГЕРБ. Още в първия си мандат те внесоха четири законопроекта – за НСО, за „Военно разузнаване”, за Национална служба „Разуз-наване” и рамков за сектора. До окончателното им гласуване обаче така и не се стигна. Сега от най-голямата партия опитват за втори път да регламентира дейността в сферата на сигурността.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране