27.07.2016 | 0:01
Ислямистите накарали монахините да гледат как режат гърлото на свещеника
Те са накарали 84-годишният мъж да коленичи и са изпълнили някакъв вид ритуал около олтара, преди да го убият

Двамата членове на „Ислямска държава“, които взеха заложници в църква в Сен Етиен дю Рувре и убиха свещеник, като му прерязаха гърлото, са заснели на видео убийството и са принудили двете монахини заложнички да гледат, предаде „Индепендънт“.

Те са накарали 84-годишният мъж да коленичи и са изпълнили някакъв вид ритуал около олтара, преди да го убият.  Отец Жак Хамал се пенсионирал на 75 години, но идвал в църквата, за да помага, когато има нужда. Той е стоял пред отговорния свещеник, когато двамата джихадисти, въоръжени с ножове, нахлули сутринта в храма.

Те го накарали да коленичи пред двете монахини и двама миряни, както и пред другия отец, и го убили, говорейки на арабски и заклевайки се във вярност на „Ислямска държава“.  В католическите среди се надигна желанието той да бъде обявен за мъченик.

„Той вършеше своята работа до самия си край. Беше стар, но винаги бе на разположение за всички. Беше добър свещеник, служеше тук от много години, живееше в жилището на енорийския пастор. Много хора го познаваха“, казва живееща наблизо.

Втори от заложниците е тежко ранен и се бори за живота си, а двамата мъже са неутрализирани от полицията. Според в. „Фигаро“ църквата е била в списък с потенциални цели на Сид Ахмед Хлам, алжирски студент, арестуван миналата година по подозрение за убийството на майка по време на нападение над църква във Вилжуиф.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране