21.01.2020 | 11:43
Иван Гешев започва мащабни рокади в прокуратурата
Главният прокурор предлага три жени за свои заместници, а СГП отново ще остане без началник

Големи рокади се задават по върховете на държавното обвинение, става ясно от проекта за дневен ред на заседанието на прокурорската колегия към ВСС в сряда. Новият главен прокурор Иван Гешев е предложил две прокурорки и член на ВСС за свои заместници, а ръководителят на ключовата градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова кандидатства за по-висока позиция – зам. апелативен прокурор на София.

Гешев предлага за свои заместници Десислава Пиронева, която досега е прокурор в СГП, Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и Пламена Апостолова, която е съдебен кадровик.

Пиронева ще замени на поста зам.главен прокурор Ася Петрова, която е и ръководител на Върховна административна прокуратура (ВАП). Петрова ще остане редови обвинител във ВКП.

Десислава Пиронева бе и една от трите български номинации за европейски прокурор. Към момента не е ясно как евентуалният й избор за зам. главен прокурор ще се отрази на процедурата за подбор на кандидатите, които бяха одобрени и от Министерски съвет.

Красимира Филипова беше зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, а от 2019 г. стана прокурор в касационната прокуратура. Тя бе зам.министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов.

Третата номинирана от главния прокурор за негов заместник – Пламена Апостолова, е с дългогодишен опит като следовател в следствието към СГП, а по-късно и в националното следствие, става ясно от съобщението на прокуратурата.

В момента зам.главни прокурори са Борислав Сарафов, който ръководи и Националната следствена служба (НСлС), и Мария Шишкова, която в края на миналата година подаде оставка и искаше от началото на януари да се оттегли заедно със Сотир Цацаров. След молба на Гешев обаче тя ще остане негов заместник до началото на март.

Ако Емилия Русинова бъде избрана за зам.апелативен прокурор, функциите й ще поеме сегашният й заместник в СГП – Даниела Димитрова. От няколко години насам няма градски прокурор, който да е изкарал целия си петгодишен мандат. Преди Русинова начело на градска прокуратура бе Христо Динев, който си тръгна след около две години, а преди това Николай Кокинов бе уволнен от ВСС заради изтекли скандални записи на разговорите му с премиера Бойко Борисов и тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, които показваха как се кадрува в системата.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране