06.01.2018 | 22:45
Издирваният от Интерпол Брендо купил хотел „Рила“
Сделката е за 9.8 млн. евро, старият собствнеик - Васил Божков

Издирваният от Интерпол и осъден за наркотрафик Евелин Банев – Брендо купи един от емблематичните за столицата хотели – „Рила“. Сделката е станала в средата на миналия ноември, макар че явно е била договорена още през лятото, защото оттогава в управляващото дружество „Хотел Рила“ влиза като прокурист представител на купувача.

Собствеността на самата десететажна сграда с 15 хил. кв.м разгъната площ е в друга компания – „Имо Рила“, която малко преди продажбата я апортира в новосъздаденото „Рила пропърти транс“. Именно 100% от него придобива купувачът „Рила център“ за 9.8 млн. евро. Това е малко под платените година по-рано от бизнесмена Васил Божков 10.2 млн. евро на свързано с Пощенска банка и собственика й Eurobank дружество.

От отчетите на „Имо Рила“ става ясно, че първоначално през 2011 г. предишният собственик „Бългериън хотелс сървисиз“ е имал договорена опция да купи хотела обратно за 25 млн. евро, за което плаща месечна премия от 8 хил. евро в допълнение към дължимите от „Хотел Рила“ АД 40 хил. евро месечен наем. В последващите отчети обаче имотът постепенно е преоценяван надолу, а през 2014 г. е направен и опит да се продаде хотелът, след като двата клиента спират да плащат и се натрупват над 1 млн. лв. задължения. От Имотния регистър се вижда, че покупката е финансирана с 10 млн. eвро кредит от БАКБ, като паралелно със сделката имотът е ипотекиран в полза на банката.

Представляващ „Рила център“ и „Пропърти груп България“ е 41-годишният Деян Лазаров, който е роден в Ямбол. Именно през Лазаров минават множество връзки с осъдения в Румъния и Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. През декември 2014 г. Деян Лазаров купува „Билдинг проджект мениджмънт“ от фирмите „Грийн коуст ризортс“ и „Етна консулт“. „Грийн коуст“ е собственост на дружеството „Интербилд“, основано през 2004 г. под името „Пи Еф Ю кънстръкшън“ от баджанака и брата на Брендо – Константин Дишлиев (застрелян през 2007 г.) и Симо Карайчев. От 2012 до 2014 г. Лазаров управлява строителната фирма „Евро палас“, която също е основана от Брендо и Петър Колчев. Заедно със строителния предприемач Николай Галчев „Евро палас“ участва в собствеността на „Билдинг груп кънстръкшън“, която реализира проекта „Ботаника“ в „Бояна“, но беше обявена в несъстоятелност.

Въпреки че Евелин Банев се свързва със собствеността на десетки имоти в София и Черноморието, той не е обект на проверка от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, отбелязва Капитал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране