22.07.2016 | 18:21
Къде е отчетът за даренията, събрани от барон дьо Кабан?
НПО-то на френския посланик у нас набираше пари за подпомагане на българската изложба в Лувъра

На 10 април 2015 г. посланикът на Република Франция у нас Ксавие дьо Кабан даде обширно интервю за вестник „24 часа“, в което оповести кампания за набиране на средства за българската изложба на тракийските ни съкровища в Лувъра. По причини, които само той си знае, Негово Превъзходителство се представи като председател на някаква асоциация, зовяща се „Приятели на Лувъра в България“.

Данни за подобна организация не намерихме никъде. За сметка на това открихме Ксавие дьо Кабан начело на сдружението „Комитет за подпомагане на изложбата на българските антики в Лувъра“, заедно с един друг френски дипломат и една българка.

Журналистът от „24 часа” вероятно от страхопочитание към френския благородник – амбасадорът е барон – пропуска да зададе парещия устните на всеки българин въпрос: „Защо френски дипломат ще прави сдружение не във Франция, а в България – страна, остро критикувана за корупция от самия него?!“. Но нейсе.

Посланикът доверява, че е получил „голяма глътка въздух“ от българските институции и дори цитира „огромната сума от 300 000 евра!“. Не става ясно дали тези пари са вързани в кърпа, или по-скоро са очаквани. В един момент дьо Кабан прави в интервюто си завой на 180 градуса. Вместо да изкаже благодарност към държавата, дала „въздух“ на неговата инициатива, дипломатът отхвърля с един замах законовите процедури за набиране на доставчици за изложбата.

„Българското правителство минава през тежки процедури с търгове, което не би позволило кампанията да се организира навреме“ – казва той. Подобно заключение от страна на представител на страна, съосновател на Европейския съюз, е меко казано неприемливо. Това изявление е признание за укриване на данъци. По принцип сдружения и фондации не плащат ДДС. От професионална гледна точка, господин посланикът не може да ни убеди, че без търгове и конкурси е подбрал най-качествените и конкурентноспособни доставчици. А относно събирането на средства дьо Кабан уверява, че „в набирането им няма нищо скрито (?). Че асоциацията е публична и сметките й са напълно прозрачни“. Всичката информация щяла да бъде качена в интернет – обещава той.

Според устава на сдружение „Комитет за подпомагане на изложбата на българските антики в Лувъра“, финансовият отчет трябваше да бъде публикуван до 30 юни 2016 г. От изложбата в парижкия музей мина повече от една година – достатъчно време за изготвяне на финансовия отчет за събраните и похарчените пари. Но последният такъв документ на сдружението, който е качен в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност (справката може да се направи в сайта на Министерството на правосъдието, б.р.), се отнася за 2014 г. От него става ясно, че сдружението е приключило въпросната финансова година с „положителен финансов резултат“ от 3000, 01 лв. (три хиляди лева и една стотинка)!

Доходът идва от парично дарение на стойност три хиляди лева, направено от „Боарон БГ“ – дъщерна компания на едноименния френски фармацевтичен гигант за хомеопатични медикаменти – за целите на финансирането именно на изложбата във френския Лувър. Откъде идва едната стотинка не е ясно.
Интересно е какво крие НПО-то на френския посланик и защо не е публикуван още финансовият отчет за 2015 г., за да се види как са похарчени другите 300 000 лв., които дьо Кабан твърдеше, че е събрал от дарители. И за част от които дни преди откриването на изложбата в Лувъра той заяви пред медиите, че ще бъдат вложени и в паралелно организираните бизнес събития. Какви, защо и как – българското общество все пак трябва да знае.

Божидар Чеков

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране