03.07.2017 | 0:01
Как да обясним необяснимото и всеки да е прав, когато съгреши
Големият кораб минава*

БНР: Добре. Да ви попитам тогава във връзка с другата комисия, която беше сформирана през седмицата в парламента, тази за НДК. Наричам ги по-кратко за повече яснота – комисията за „Грипен“ и комисията за НДК. Вие как ще обясните това странно действие? Първо, господин Боршош беше уволнен от Лиляна Павлова, после на следващия ден беше възстановен на поста след среща с премиера Борисов, а пък на госпожа Павлова беше отнет контролът върху НДК? Обяснението ви за тази схема, за тези действия?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Обяснението ми е, че министър Лиляна Павлова от гледна точка на отговорностите, които има по председателството, е възложила да се направи един одит. Резултатите от междинния одит са й дали достатъчно основание да запознае премиера Борисов и да се предприемат съответните мерки за оптимизиране работата по председателството. От тази гледна точка тя взима решение за освобождаването на Боршош. Впоследствие господин Борисов на разговор с Лиляна Павлова – министър по председателството, и министъра на културата господин Банов решават и взимат управленското решение НДК да премине към Министерството на културата. Анкетната комисия, която беше създадена, беше много ясно политически заявено защо се внася това предложение от БСП.

БНР: Господин Цветанов, преди да стигнем до комисията в парламента, резултатите от одита, разбирам аз, са били повод госпожа Павлова да уволни господин Боршош. В този смисъл защо господин Борисов го върна на поста? Защото е обещал повече да не прави така или как?

ЦЦ: Не. Просто имало е работен разговор, на който вече са изчистени абсолютно всички детайли по това как процедурите могат да бъдат оптимизирани и да бъдат завършени. Тази констатация, която е предприета, да бъде изчистена в последващите действия, които трябва да се предприемат от съответния административен ръководител. От тази гледна точка всичко това е изчистено. И се взима това управленско решение, за да може действително да се оптимизира дейността по председателството. Не виждам абсолютно никакъв проблем или някакво напрежение, което някои изтълкуваха, че едва ли не има някакво недоверие към някой от министрите или към някой от ръководството на НДК.

БНР: Може би аз не съм разбрал правилно, господин Цветанов, но останах с впечатлението, че във въпросния доклад, който е станал основа за решението на госпожа Лиляна Павлова да уволни господин Боршош, е имало данни за, хайде така по-неутрално да го кажем, за нередности при изразходването на средства в НДК. И се питам защо господин Борисов, който по принцип е доста критичен към всеки, който му създава лош имидж, към всеки, който показва недобро управление на публични средства, та защо този господин Борисов връща господин Боршош на поста? Но може би аз нещо не разбирам в цялата работа?

ЦЦ: Констатациите са от гледна точка на административни проблеми, които са възникнали по процедурите, които текат, и които трябва да бъдат осъществени. От тази гледна точка Лиляна Павлова, запознавайки се с този междинен доклад, предприема действия за освобождаването на Боршош и смята, че с едно кадрово решение ще може действително последващите действия, които са дадени като препоръка в тези констатации, които са направени от този междинен доклад, ще бъдат изчистени в максимално кратък срок. След като е преценено, че НДК, минавайки към културата, ще могат тези административни нередности да бъдат изчистени, е взето решение да мине към Министерството на културата. А госпожа Павлова да се фокусира върху председателството и приоритетите, които са от триото Естония-България-Австрия. Това е всъщност управленското решение, което е взето.

______

* През окото на бурята.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране