11.04.2018 | 14:12
Какво знаят Facebook и Google за мен? Проверете
Всяко едно търсене, което правите, всеки сайт, който отваряте, е щрих в рекламния профил, който Google има за вас

Дотолкова сме свикнали с присъствието на Facebook и Google в нашия живот, че едва ли осъзнаваме колко много от себе си сме разкрили на тези две компании. Google отдавна не е само търсачка и Facebook не е само университетска мрежа. Те са хегемони в своя мащабен бизнес и официално не са монополисти, но господстват на пазара от дълги години. За това време те са разбрали много за своите клиенти и потребители. А може би прекалено много. Журналистът от „Гаридън“ Дилън Къран прави проучване за това колко и какво знаят двете компании за него и се оказва, че информацията съвсем не е малко.

Google знае къде сте сега и къде сте били

Ако сте включили GPS-а на телефона си или друго устройство, то Google със сигурност знае къде обичате да се разхождате, пазарувате, учите и дори къде живеете. Ако сте забравили къде сте били снощи, Google със сигурност ще ви припомни. Цялата информация вижте на този линк.

Компанията пази информация за вашите търсения в сайта, както и изтритите ключови думи, които сте ползвали.

Вижте на този линк

Google има рекламен профил за вас

Всяко едно търсене, което правите, всеки сайт, който отваряте, е щрих в рекламния профил, който Google има за вас. Случвало ли ви се е да търсите лаптоп в даден сайт, а след това да е пълно с реклами на лаптопи във всички сайтове, които посещавате? Това е Google силата.

Вижте на този линк

Google знае какви приложения ползвате

Google пази информация за това какви приложения и софтуерни добавки ползвате. Знаят колко често ги ползвате, как ги ползвате и къде ги ползвате.

Вижте на този линк

Google знае какви клипчета гледате

В своето портофилио Google има и най-големия сайт за видео споделяне – Youtube. Цялата история на гледаните от вас клипове се пази. Така Google може да разбере каква музика слушате, дали ще ставате родител, какви политически идеологии проповядвате и други.

Вижте на този линк

Информацията, която Google има за вас, е за милиони Word документи

Журналистът на „Гаридън“ е свалил всичко, което Google знае за него – информацията е била 5.5 гигабайта, което може да напълни 3 млн. Word документа.

Това включва – отметки в браузъра, история на търсенията, контакти, файлове от Google Drive, имейли – всичко!

Може да свалите всичко от този линк

Facebook също има такава опция

Социалната мрежа също предлага подобна опция, която ти позволява да архивираш и свалиш всичко, което си качвал във Фейсбук – снимки, клипове, постове, чатове.

Информацията е доста по-синтезирана и на Дилън от „Гардиън“ му била 600 мегабайта.

Вижте на този линк

Facebook ви пази харесванията

Всеки ваш лайк, всяка ваша реакция в социалната мрежа също е нишка от това, което Фейсбук има като ваш профил. Всяко смешно видео, което харесате или пък рекламен пост автоматично се превръща в „гореща следа“ за това, което ще Facebook ще ви предложи да четете. Вие не знаете, че искате да го видите, но социалната мрежа ще ви накара да го направите.

За повече хора, които използват продуктите на Google и Facebook, това значи, че двете компании знаят какво сте правили (защо, как, къде и с кого също) през последните десетина години.

Дилън Къран завършва статията си така:

„Това е едно от най-странните неща на модерната ера. Никога няма да позволим на правителство или корпорация да сложат камери и микрофони в нашите домове, но пък сами им позволяваме да знаят всичко за нас, защото, по дяволите, искам да гледам клипове със сладки кучета.“


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране