19.02.2018 | 21:07
Канал за източване на пари в чужбина изскочи от скандала в НЗОК
Премиерът направил разкритието пред нарочения за уволнение управител на касата
Камен Плочев

Скандалът с дълговете на здравната каса към чужди клиники се заплете още повече. Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, задето зад гърба му предложил на депутатите актуализация на бюджета на касата с цел разплащане на тези дългове. Плочев обаче отказва да напуска, а от обясненията му вчера изскочи канал за източване на пари от недобросъвестни български лекари, които викали с рейсове хора да ги лекуват в Европа.

В ефира на Би Ти Ви професорът разказа съдържанието на разговор, който провел с премиера Бойко Борисов. „Човекът ми обясни любезно. Много точно и ясно каза: Имаме проблем не да платим парите, а как да спрат да се източват тези пари, защото има група недобросъвестни български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари“, сподели Плочев. Заради това чужди болници привличали български лекари и така „хем ни взимали парите, хем ни взимали кадрите“. „Ако това ми го беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото“, добави Плочев, който в студиото беше придружаван от левия депутат Славчо Велков в качеството му на личен негов приятел.

Повече за тези скандални разкрития не се разбра. Според писмото на Плочев до парламента, от което започна конфликтът му с Ананиев, към началото на 2018 г. НЗОК дължи 271 млн. лв. за лечение на български граждани в ЕС, като от тях 207 млн. лв. се очаква да са просрочени към края на този месец. Здравният министър не оспорва тези суми, но твърди, че имаме сключени споразумения за разсрочване на тези суми и към момента няма задължения, които са договорени и не се плащат, поради което не се налага актуализация на бюджета на касата.

Плочев твърди, че в личния им разговор премиерът не е искал оставката му, но го упрекнал, че не се прави така и нищо не разбира от политика. „Което може би е вярно“, призна управителят. Миналата седмица Борисов подкрепи министъра си с думите: „Не може да вкарваш актуализация, и то за 200 млн., без да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това още сме февруари. Всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора“. Плочев е номинация на предишния министър Николай Петров, а съдбата му трябва да се реши в парламента, който назначава и освобождава управителите на НЗОК и на НОИ. В сряда той ще бъде изслушан в здравната комисия за дълговете към чужди болници.

Нови щрихи добиха и заплахите, заради които миналата седмица депутатът от БСП Славчо Велков поиска Плочев да получи охрана от НСО. „Мой приятел ми се обади и ми каза, че с него е проведен разговор да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и аз работа в държавна болница като професор никога няма да си намеря“, разказа Плочев. Той отказа да посочи кой е този близък приятел и кой го заплашва. Адвокатствайки на Плочев, Велков обаче съобщи, че „има следи, имаме му и телефона дори“. Той заплаши, че ако се стигне до дебати за искане на оставката на Плочев, ще изнесе името на поръчителя й в зала. Депутатът загатна само, че става въпрос за човек с претенции да управлява държавата, който обаче не е премиерът Бойко Борисов. Велков каза още, че Ананиев е разговарял с него да повлияе на Плочев да подаде оставката си, но според него министърът също е само посредник. Велков обясни, че се бързало оставката да бъде оформена, преди Борисов да се завърне от посещението си в Мюнхен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране