05.08.2016 | 0:43
Кандидат-президентът на БСП смята охраната на небето ни от НАТО за по-унизителна от Ньойския договор
Руският вестник "Правда" публикува статия със заглавие "НАТО унищожава българската армия", в която цитира Румен Радев

Соченият за кандидат за президент на БСП и АБВ ген. Румен Радев, който в понеделник подаде оставка като командир на Военновъздушните сили (ВВС), е посочил като мотив за това концепцията, според която българското въздушно пространство ще се охранява съвместно с чужда държава срещу заплащане.

В рапорта си за напускане ген. Радев е заявил, че тази „концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор“, защото последният бил наложен на България със сила отвън, докато „въпросната концепция е инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната“.

Съвместната охрана на въздушното ни пространство (Еър полисинг) се налага заради недостатъчния брой изправни изтребители МиГ-29 на българските ВВС. Затова от министерството на отбраната разпратиха писма до страни-членки на НАТО за помощ. По този начин пазят небето си още няколко европейски държави.

Ако се стигне до съвместна охрана, тя ще бъде временна – до ремонтирането на българските МиГ-29 и последващото закупуване на нови за ВВС изтребители.

Руският вестник „Правда“ публикува статия със заглавие „НАТО унищожава българската армия“, в която цитира позицията на ген. Радев, че влизането на чужди пилоти във военновъздушното ни пространство е „по-унизително от Ньойския договор“.

Попитан дали БСП остава на евроатлантическите си позиции, ако издигне ген. Радев за кандидат за президент, социалистът Кирил Добрев, който е част от Изпълнителното бюро (ИБ) на партията и се занимава с организационната политика, заяви: „БСП не отстъпва от евроатлантическите си позиции, но заради отношението и действията на правителството все по-малко хора вярват в ползата от съюзите, в които участваме.“ Според него позицията на ген. Радев „е въпрос на това какво иска един български генерал от правителството като отношение към ВВС“.

„България винаги е имала традиции във ВВС – абсолютно задължително е да имаме собствена отбранителна способност. Това не е въпрос на евроатлантическа принадлежност, а въпрос на разбирането какво искаме като държава“, категоричен е Добрев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране