25.09.2015 | 15:28
Кънгречюлейшънс Бойко, ето ви хотпойнт
3 дни премиерът се обяснява за Г-точката
Пламен Иванов

Отивам с това неудоволствие да присъствам, да похарча пари и да кажа това, което казвам и на вас и да не се чуе. Думите са на премиера Бойко Борисов от вчера по повод предстоящата лидерска среща на ЕС за бежанците.

Успокоени от думите на нашия министър-председател, снощи си легнахме спокойни, убедени че кой знае какви решения европейските лидери няма да вземат, камо ли пък такива, отнасящи се до България. Не щеш ли, сутринта се събуждаме и четем във всички световни агенции, че германският канцлер Ангела Меркел на пресконференцията си след срещата в Брюксел е съобщила важна новина, свързана точно с България. Виж ти, каква я мислехме, каква стана.

„България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция и че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център /регистрационен център за бежанци, където европейски служители ще документират пристигналите бежанци, т. нар. хотпойнт/. Ние посрещнахме желанието с разбиране и заявихме, че щом страната иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България, тя сама каза: „Ние имаме проблем, защо не и ние?“, са думите на Меркел.

А така, а уж никой нямаше да ни чуе. Пък то, искаме си център за бежанци, получаваме си го. Може само да гадаем кой е отправил искането от името на България, от многобройните фотографии на премиера Борисов с Меркел, публикувани на страницата му във Фейсбук.

Никак не е изключено, чувайки какви колосални суми ще получат страните, където ще има такива центрове, Бойко да е подхвърлил на канцлера, че и ние можем да организираме един хотпойнт, колко му е, с европейските пари за нула време ще превърнем Харманли във Хамбург, например.

Само че, немците не се известни като големи шегобийци и канцлерът казва в прав текст – българите искат още бежанци, що да не си ги получат. И без това, след първоначалния ентусиазъм, Германия вече се оглежда къде да прати обратно имигрантите.

Разбира се, Меркел не е коя да е и думите и светкавично обикалят цял свят. Топката отново е у Борисов и той ще, не ще, трябва да обяснява. И го прави. „България е поискала да бъде разглеждана като гореща точка и външна граница на ЕС, защото тя вече е такава и не е редно лидерите на ЕС да обсъждат как да подпомогнат Италия, Гърция и други страни, а да не се обсъжда помощ за България“, е тълкуванието на премиера. „В България и сега има гореща точка – има изградени бежански лагери“, видимо ядосан, обясни Борисов думите на Меркел.

Само че, премиерът леко в негов стил пропуска фактът, че не всеки бежански лагер е „хотпойнт“ и не може току-така да получава европейски пари. А въпросът, говорено ли е наистина да приемем още бежанци, за да получим някакви трохи от щедрия анти-кризисен финансов пакет на ЕС засега остава без ясен отговор.

Но, имайки предвид главните действащи лица, можем с голяма степен на сигурност, да се досещаме.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране