16.12.2017 | 0:01
Каракачанов: 250 души от гей сдружения и партии са против втория лифт на Банско, защо да ги слушаме?
Разминаването за втория лифт на Банско е свързано с плана за управление и концесията, каза вицепремиерът

Има разминаване по това кога да се случат нещата – дали първо планът за управление или първо концесията, дали едновременно. Не смятам, че този въпрос не може да бъде решен в рамките на един нормален диалог. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в коментар на темата за втория лифт на Банско.

„Имаше разминаване кога да бъде направена концесията. Дали първо да бъде приет планът за управление, за да се види от цялото общество, че няма да се строят хотели, сгради и каквото и да било в този район, а става въпрос само за втора кабина, или да се гласуват и двете неща едновременно – концесията и планът за управление. Смятам, че планът за управление до края на годината ще бъде гласуван от МС, тъй като има обществено обсъждане, което приключва на 22 декември“, допълни вицепремиерът.

„Напрежението идва от това, че на нас ни се иска нещата да станат по-бързо, докато Бойко Борисов смята, че трябва нещата да се огледат по-внимателно. Това е цялата драма“, обясни Каракачанов. „Проектът Банско започна в далечната 1997 г., когато кмет на Банско два мандата беше кметът от ВМРО Александър Краваров. На този човек трябва да му направят паметник, защото той направи банскалиите проспериращи хора. Неговият приемник след това продължи този проект и Банско стана европейски и световен ски курорт. Тук е въпросът защо всички тези хора, които харесват Банско, трябва да чакат по 3 часа на опашка да се редят за лифта, вместо да има втора кабинка и животът им да бъде улеснен“, добавя Каракачанов.

„Но защо няма втори лифт, защо на много места планинският туризъм не се развива, защото има така наречените „Зелени” в България, които отдавна не са екологична организация, а са политическа партия, която взема по няколко хиляди гласа на изборите, и прави протести“, коментира той.  В сряда 5 политически опозиционни партии и гей сдружения, участваха в един процес – 250 души против втория лифт на Банско, припомня вицепремиерът.

„Нека да протестират, само че защо трябва да слушаме само тях. В същото време 2000 души от общините Банско, Разлог, Симитли излязоха на магистралата Е-79. Дотам ли трябва да го докараме едно политическо решение да бъде вземано според това кой колко повече протестиращи може да изкара“, попита той.
Планинският туризъм създава поминък точно в тези региони, където безработицата е най-голяма, допълни министърът.

Всеки има право да протестира, но никой няма право да ме изнудва и да ми обяснява, че просперитетът на държавата не струва нищо на базата на неговия каприз, заяви вицепремиерът. В коментар на аргументите, че щели да бъдат изсечени дървета Каракачанов обясни, че ще бъдат изсечени 2500 кубика, за да се направи втората кабина, а незаконната сеч в България годишно е 2 млн. кубика.

Да сте видели същите тези да протестират заради незаконната сеч, допълни той. По темата за купуването на нови самолети, военният министър заяви, че е факт, че има много авиационна техника, която не се поддържа поради липса на финансови средства и то години наред.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране