02.12.2015 | 0:01
Китайският юан вече е световна резервна валута
В момента тя е петата най-използвана валута за международни трансакции

Международният валутен фонд /МВФ/ официално включи китайския юан в кошницата си от резервни валути, редом с щатския долар, еврото, японската йена и британския паунд. Решението, което се очакваше от няколко седмици.

След това решение всяка централна банка на страните акционери в МВФ ще може да държи резерв в юани, включително и БНБ. Освен това юанът вече може да се използва за международни и търговски разплащания без двустранни споразумения, тъй като е една от валутите, гарантиращи специалните права на тираж на МВФ.

Китайският юан в момента е петата най-използвана валута за международни трансакции, с около 3% дял, по данни на SWIFT – глобална организация за обмен на финансова информация, в която членуват 10 800 водещи финансови компании и корпорации от 200 страни. За сравнение 43% от международните трансакции се извършват в долари, а близо 29% в евро. Това разпределение обаче е на път да се промени, след като юанът вече е глобална резервна валута

Така Китай се превръща в основен конкурент на САЩ. Китайският потребителски пазар в много отношения вече изпреварва този в САЩ и това, което недостигаше на Пекин да бъде пълноценен играч срещу Вашингтон, беше, че не оперираше със собствена резервна валута.

Китай има на практика всички козове, тъй като е най-големият институционален кредитор на САЩ, държейки във валутните си резерви американски държавни облигации на стойност 1.4 трилиона долара.

Последните данни на Китайската народна банка показват, че през тази година, за първи път от 2001 г. насам, Китай намалява доларовите си резерви. Сега, когато юанът е световна резервна валута, Пекин вече не е зависим от долара и може да срине стойността му по всяко време. Китай едва ли ще предприеме такъв ход, тъй като САЩ са основен пазар за неговия износ, а доларът остава ключов фактор за глобалната икономика. Но в дългосрочен хоризонт, решението на МВФ дава реалния старт на състезанието между гигантите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране