12.02.2018 | 0:01
Кметът на Скопие: Нямаме нищо общо с Александър Велики
Той е включен в историята на страната през последните десет години

Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е убеден, че властите в Република Македония и Гърция искат да решат спора за името на страната, предаде БГНЕС.

„Много по-добре е да решаваш проблемите, вместо да ги игнорираш. Аз лично, но и премиерът Зоран Заев, искаме да решаваме, а не да създаваме проблеми“, казва Шилегов пред гръцкото издание „Документо“.
„Когато искаш да решиш един проблеми, просто го решаваш. Когато не искаш, не го решаваш. Това, което виждам в момента е, че и в двете правителства има намерения за разрешаване на проблема“, казва още кметът на Скопие. Петре Шилегов категорично заявява, че историята на страната му няма нищо общо с Александър Велики.

„Александър Велики никога не е бил част от нашата официална история. Той бе включен в историята ни през последните десет години. Когато говориш за някаква етническа принадлежност, за държава и народи, това се отнася за последните триста години, а Александър Велики е живял преди 2300 години. Аз предпочитам да го разглеждам като лидер, който е допринесъл за цивилизацията на света“, казва още Шилегов пред „Документо“.


1 коментар

  1. КАНАРИН каза:

    Филип II Македонски е цар от елинизиран тракийски регион Македония и затова неговият династичен род получава името Македонски. Синът му Александър Македонски/Велики след него завладява земите/около 330г. пр.н.е./ на тракийските племена ПЕОНИ и ДАРДАНИ две тракийски държави разположени в Горен Вардар /р.Аксий/, както и Мизия до Дунава! Така логично, като исторически наследници на тези земи са жителите на днешната република, която с пълно основание може да се нарече ПЕОДАРСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ и никой не би имал основанието да претендира за име и наследство, защото част от гените на тракийските народи пеони и дардани са в кръвта на сегашните македонци!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране