16.01.2018 | 17:29
Кои фирми обират лъвския пай, за да санират безплатно с парите ни?
Еко Традекс Груп, в която мъжът на братовчедката на Делян Добрев има дял, е на 4-о място в цяла България

Кои са фирмите, които обират лъвския пай, за да санират безплатно панелки с нашите пари? OFFNews потърси отговор на този въпрос от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а справката, която получихме е доста любопитна.

От нея става ясно, че хасковската фирма Еко Традекс Груп е на четвърто място в цяла България по сключени договори от Националната програма за енергийна ефективност.  Дружеството има договори за саниране на 12 сгради на обща стойност 11 592 687,63, а към 3 октомври миналата година от парите на българските данъкоплатци са ѝ били преведени 9 405 122.19 лева за 10 блока предадени в експлоатация.

Името на хасковската фирма стана популярно покрай скандала с шуробаджанашките назначения на силния човек на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев, заради които той хвърли оставка като депутат, но парламентарното мнозинство не я прие. Наскоро стана ясно, че народният представител е оттеглил искането си да напуска мястото си в НС, след като БСП атакува пред Конституционния съд решението на парламента да не я приеме.

Преди да лъсне схемата първата братовчедка на Добрев Росица Гаргова бе директор на финансовата дирекция на местната община, а съпругът ѝ Даниел Гаргов е произведен в председател на комисията по бюджет и финанси в местния парламент.

Освен че конфликт на интереси бе очевиден, Гаргов е и акционер в голям брой фирми с много сериозен бизнес – „Еко Традекс Груп“ АД, веригата чейндж бюра „Форуком“, пътностроителната „Европът 2005“ ООД и много други.

„Еко Традекс Груп“ има договор с община Хасково за рекултивация на местното сметище на стойност от 3,336 милиона лева, а освен това получава милиони за саниране по „безплатната“ програма. „Европът 2005“ пък изгражда и ремонтира общински пътища в хасковско.

От предоставената справка на регионалното министерство се вижда, че към средата на октомври 2017 г. хасковската фирма Еко Традекс Груп има сключени договори за обновяване на общо 12 сгради, както следва: по една сграда в Димитровград и в Любимец, по две сгради в общините Свиленград и Симеоновград, три сгради в Харманли и също три сгради в Хасково.

Това превръща фирмата в любимия санировач в цялата Хасковска област. Никоя друга компания няма толкова много сключени договори с общините в региона. Общо за цяла България само три фирми имат сключени контракти за обновяване на повече сгради, показват данните на МРРБ. Това са „НСК София” ЕООД (21 сгради), „ПСГ“ АД и „Техно Строй България“ ООД – по 13 сгради.

Като цяло община Хасково се нарежда сред отличниците по програмата за енергийна ефективност. Повече въведени в експлоатация сгради с нова дограма има само в Благоевград, Бургас, Кюстендил и Пазарджик, показват данните на МРРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране