01.07.2018 | 22:34
Кой е проф.Божидар Димитров – историята на гениалния учен и голям патриот

Един от най-големите умове на съвремието ни – ученият проф.Божидар Димитров ни напусна внезапно тази вечер

Кой е проф. Божидар Димитров

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“.

По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история. През 70-те години на 20 век проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите. На 24 декември 1985 г. е утвърден за старши научен сътрудник II степен.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП – в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година, но на по-задно, неизбираемо място.

Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения.

За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии.

На парламентарните избори в България през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район. В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

В последната си медийна изява Божидар Димитров се разгневи на фалшивата новина за това, че Бойко Борисов си е купил остров в Егейско море. Ето какво написа историкът на страницата си „Фейсбук“: Съобщение от лидера на партия Кубрат- Божидар Димитров (само за хейтъри и тролове).

„Някои медии съобщиха, че Бойко Борисов си е купил остров в Егейско море. За съжаление не съобщават кой е острова и не мога да го сравня с моите острови. Аз също имам три острова, които се намират в един от заливите на континента Антрактида. Имам ги от 2010 година, дори платих залива да се казва на мое име. Верен на дълга си към родината, не смятам да задържа островите за себе си и да строя там ваканционни селища. Единият смятам да подаря на министъра на отбраната, за да построи моя приятел Красимир Каракачанов, Военноморска база, за да има къде да укриваме българския флот в Индийския, Атлантическия и Тихоокеанския океан. Втория ще подаря на министъра на правосъдието, да построи затвор за особено опасни престъпници. Нека да бягат от него, (ако могат). Третия ще подаря на република Северна Македония. Срамота е техния мореплавател Драган Охридски, е открил Южна Америка, прикривайки се под името Алонсо де Охеда“, написа Божидар Димитров с типичното си чувство за хумор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране