30.01.2015 | 14:21
Кой предупреди да се теглят пари от КТБ?
При провал на реформите на власт ще дойдат националисти, казва Иван Костов

Ще  попитам само тези, които знаеха предварително и изтеглиха парите си от КТБ, от кого бяха предупредени. Така бившият премиер Иван Костов отговори на упрека на Йордан Цонев, че ръководената от бившия премиер Лаборатория за изследване на риска не предвидила фалита на КТБ и следователно прогнозите й не са много надеждни. „Ние не се занимаваме с банкови и фирмени рискове”, заяви той в предаването „Лице в лице“ на бТВ.

По думите му общо е мнението, че ДПС е организирало фалита на банката. „Не е вярно, че фалитът на КТБ струва на българския гражданин огромна сума. Изплаща ги Фондът за гарантиране на влоговете. Държавата няма да загуби нищо. Правителството дори в момента е на печалба от заема, който изтегли. Този, който ще връща парите, е фондът. Въпросът е той откъде ще връща заема“, категоричен бе Костов.

Според бившия премиер трябва да се даде шанс на банковата система да се възстанови, „защото тя сега е уязвима“.“Не искам да анализирам повече. Не бива. Има такива сектори – като този за пенсионните фондове, за които по-добре да не говорим, защото непремерените думи могат да предизвикат нарастване на страховете и опасностите. Затова в доклада не казваме всичко. Не желаем да люлеем държавата“, допълни той.

Според Костов правителството е по-стабилно, отколкото парламентарното мнозинство.“Това, което придава устойчивост на тази нестабилна политическа среда, е обстоятелството, че няма опозиция, няма патос и вдъхновение за промяна на това, което е станало“, добави експремиерът.

Той обаче смята, че повечето големи промени в историята са правени в момент на тотална слабост на политическите сили:“Това е надеждата. Ако не стане, знаете ли какво ще се случи? В българския парламент на следващите избори може да се окаже много мощна националистическа организация, каквито вече доминират в Англия и Франция и каквато спечели изборите в Гърция“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране