05.08.2016 | 11:41
Корупция и злоупотреба със здравето на пациентите: Джипита изписват ударно, пращат ги на екзотични екскурзии
Лични лекари в схема с фармацевтични фирми цакат НЗОК

Джипита изписват ударно лекарства на конкретни фармацевтични фирми, за да пътуват безплатно на екзотични екскурзии. За всяка дестинация е необходимо те да съберат определен брой изписани опаковки от даден медикамент. Това са предимно лекарства за сърдечносъдови заболявания, като хипертония, и диабет, които се отпускат безплатно или частично от Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”, цитирана от „Монитор“.

Тя предостави конкретни оферти, предложени на общопрактикуващ лекар от Варна, като уточни, че те важат и за други градове в страната. Обикновено става въпрос за по-скъпи медикаменти, за които НЗОК трябва да плати повече, а в някои случаи има и разлика, която е за сметка на пациента, уточни Георгиева.

Пред фирмата отчитането е с копието от рецептата за изписаното реимбурсирано лекарство или от компютъра на доктора, където това също се нанася.

За екскурзия до Мексико и Сингапур например джипи трябва да продаде 5000 опаковки от определено лекарство. Гвоздеят в туристическата програма обаче е полуостров Камчатка, за където българи все още пътуват твърде малко. Тази дестинация сега е много модна както в Русия, така и сред европейците, и е много скъпа. За нея лекарят трябва да изпише 6000 опаковки. Толкова трябва да изтъргува и ако иска да пътува на аванта до Исландия и Гренландия. За да се разходи до Западното крайбрежие на САЩ обаче, трябва да се озори да осигури продажбите на 7500 опаковки.

До дни пациентската организация ще изпрати писмо с искането си за проверки до Министерството на здравеопазването и до ръководството на касата.

Като скандално определи ударното изписване на лекарства от определен вид и фирма срещу пътуване в чужбина заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. „Ще разпоредя веднага проверки, щом пациентската организация ни сезира по случая. Започваме веднага“, допълни той.

„Не е учудващо, ако има конкурентни позиции, някои да прилагат и такива практики“, коментира главният секретар на Изпълнителната агенция „Медицински одит” Димитър Евлогиев, който е и член на надзорния съвет на НЗОК. „Толкова е скандално, че не знам какво да кажа. Във всички случаи получим ли сигнал и той е мотивиран, следва да има проверки и те ще се правят по същество – индикации за смяна на лекарствата и какво налага промяната“, допълни той.

4 коментара

  1. д-р каза:

    Най-пътуващите по подобни дистинации са „тесните“ специалисти- кардиолози, ендокринолзи и пр. „ози“.

  2. Пациентът каза:

    Но може наистина да се провери кой къде е летял

  3. Пациентът каза:

    Тези практики са добре познати на НЗОК и Министерството така, че едва ли ще се слъчи нещо

  4. Пациентът каза:

    Тези практики са от много време и касата и министерството ги знаят

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране