27.05.2016 | 0:01
Котка минава път, дяволът скача „хоп“
На трибунката пред Нова тв

Виктор Николаев, НТВ: Бих искал да изчерпим и да поразсъждаваме малко повече по темата ГЕРБ и президентски избори. Има ли амбиции ГЕРБ да ги спечели, защо бави кандидатите, искате ли да има общ кандидат с други десни партии, или иска тясно партиен да е?

Бойко Борисов, България: За да угодя и на (водещата) Ани (Цолова), АБВ прави същото, което прави Реформаторският блок, по-точно ДСБ. Искаме да имаме общ кандидат, или ГЕРБ иска ли да имаме общ кандидат, ама ние ще ви посочим кой ще е кандидат. АБВ сега с този ход излиза напред и казва: Първанов ще е кандидат-президентът, но ние сме за обща лява кандидатура. Поставя госпожа Нинова в две много неловки ситуации. Първо тя като нов лидер й трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че всички да кажат, че БСП е в подем, да видят, че я съживява и е по-добра и по-стабилна. И действително е мощен опонент. Ако изкара и подкрепи Първанов, това заминава, нали за всички е ясно. Сиреч тя е принудена да издигне свой кандидат… В същото време какво казват реформаторите от трибунката на парламента. Да дойде Борисов веднага тука, за да му кажем, че трябва да подкрепим обаче като независим бившия кандидат на ГЕРБ Плевнелиев, който между другото се справи прекрасно и абсолютно съм съгласен с оценките, които някои си позволяват да му дават. Защото той в много трудно време работи, не във времето на Първанов, когато светът беше спокоен, когато парите бяха като шума. Той работи в много трудно време.

ВН: И вие сте готови да се лишите от неговата успешна кандидатура за втори път само защото от негово име някой го е предложил по обиден за вас начин?

ББ: Не, не, той дори не е обиден. Аз съм над тия неща. Ела да отидем, ще отидем, аз съм ходил много пъти. Знаят ми телефона, много пъти сме се виждали в нас, в Министерски съвет. Ако искат да стане, ще се обадят, ще седнем, ще поговорим…

Анна Цолова, НТВ: А вие искахте ли да подкрепите Плевнелиев?

ББ: …Освен това аз постъпих отговорно. Поканих го Росен, или президента Плевнелиев, защото ние си останахме и сме, и ще работим заедно за в бъдеще и като приятели в живота, аз много го ценя, повтарям, поканих го и го попитах…

ВН: Кога? Преди да се разрази тази тема…

ББ: …Седмица може би, деня, преди да даде пресконференцията.

АЦ: Но след номинацията на ДСБ?

ББ: Да. Когато излезе, че моят министър на отбраната му е звънял. Поканих го вечерта, кажи ми какво става, за да знам. Ще се кандидатираш или няма да се кандидатираш? Ако се кандидатираш, как да го направим така, че не можем да си позволим да загубим тези избори.

ВН: Чакайте, вие казвате с тази хронология, с която започнахте да развивате, че сте били готов да подкрепите отново Плевнелиев…

ББ: Естествено, естествено! (…)

ВН: Е сега вие сте на ход в такъв случай, след като сте изчерпали възможностите по отношение на г-н Плевнелиев. Какъв трябва да е вашият кандидат? Ще припомня и на зрителите един коментар. Не знам дали е в рамките на шегата или не, ние питахме г-н Цветанов,-общо казано, какво мисли за собствената си кандидатура в контекста на ваше изказване пък, че хората не биха го избрали. Той отговори по много интересен начин. Каза: премиерът винаги е песимист, даже нали имате басове едни часовници там, песимист по отношение на неговата възможност да спечели едни избори. Ние така го разбрахме, зрителите също. Вие как го разбрахте?

ББ: Аз много добре знам българската поговорка да не казваш хоп, преди да скочиш. Знам, че като се правиш на нещо, че си много уверен и предизвикваш дявола, винаги става обратното. Това от дете си го знам. Като почнеш да обясняваш „аз ще спечеля изборите категорично“, винаги нещо ти минава котка път накрая. И затова Господ решава, ние правим необходимото. Цветанов няма да е кандидат, няма да са и много други хора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране