09.10.2017 | 20:15
Лъчезарен евромъдрец с много дълбок смисъл
Да проявим характер, да покажем визия, да ударим приоритета в масата!

Кристина Кръстева: … Да ви попитам за петъчната първа среща на Съвета на евромъдреците към премиера Борисов, посветена именно на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Какво набелязахте?

Росен Плевнелиев, президент (2012 – 2017): Много полезна е инициативата на българския премиер. Преди година-две говорихме за създаването на такъв съвет. От него има много дълбок смисъл, защото, за да направиш каквото и да било, ти трябват приятели в Европа.

КК: И какво по-точно ще правим, свързано с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС?

РП: Ние сме амбицирани да направим повече от това, което се очаква от нас. Нещо повече от тези текущи 150-200 паралелни процеса, които текат в Европа и ще дойдат при нас. А те касаят всичко – общата миграционна политика, отбрана, Украйна, външнополитически и икономически аспекти на ЕС.

КК: Това са т.нар. наследени папки от предишните председателства.

РП: Да. От България се очаква да продължи работата по всички тези над 150 паралелно течащи процеса, които на брюкселски език се наричат „файлове“, и да постигнем прогрес. Добавена стойност. Много работоспособно и много убедено ще търсим напредък по всички тези процеси и файлове. Но е задължително отвъд това в допълнение да проявим характер, да покажем визия, да формулираме своя приоритет и да го поставим на масата. И ние не само ще го заявим, но и направо ще го изкрещим. Това ще е приоритетът, с който ще се позиционираме. А нашата роля – на съвета на евромъдреците, който бих нарекъл също „на приятелите на България“, е по този приоритет да изградим мостове към Берлин, Париж, Виена и Брюксел. „Приятелите на България“, защото тук сме не само аз и царят, но и четирима видни европейски политици, които влияят на курса на ключовите държави. Това са: Херман ван Ромпой, бивш премиер на Белгия и председател на Европейския съвет, Ханс-Герт Пьотеринг, президент на фондация „Конрад Аденауер“, който е духовен баща, партньор и съветник на Меркел. Това е един от хората, с които тя се съобразява. Третият е Ервин Прьол – 25 г., премиер на Долна Австрия, духовен баща и политически ментор на вероятния бъдещ канцлер на Австрия Себастиан Курц. В съвета поканихме и най-доброто от френската външна политика – Жан-Давид Левит, човека с най-голямо влияние върху президента Еманюел Макрон по външнополитическите въпроси. Както аз и царят, така и международните членове на съвета пътуваме много по света и ще налагаме приоритетите на България. Първият съвет беше много продуктивен.

КК: И какво ще добавим ние като стойност за ЕС по време на нашето председателство? Издайте кои ще са нашите приоритети. Ще опитам да позная един от тях – Западните Балкани?

РП: Точно така. В петък набелязахме три неща. Първото е това, което казвате – перспектива за Балканите. България не е световен фактор, но на Балканите е незаобиколим фактор. Позиционирахме се вече много добре – ние сме добър приятел и доверен партньор на всички. На Балканите ние сме с доброто име и единствено ние работим добре с всички други държави на Балканите. На Балканите има много противоречия, но ние сме приятели с всички. Всички звънят в София с доверие. Всички правителствени лидери на региона дойдоха в София при Борисов. (…)

1 коментар

  1. Vassia N. Ilieva каза:

    Sistemen potres! Nijojestvo, dokazano s vredi, natzionalen predatel i dobur lakei. I za nego Prokuraturata ne si vurshi rabotata i ne go obvinaia za spekulatzia sas slujebno polojenie i naneseni shteti na durjavata.

    Prostete, molia, za latinitza.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране