27.03.2015 | 14:51
Лубиц – луд, но годен да лети!
Пилотът е скрил заболяването си от своя работодател

Германската прокуратура съобщи, че вторият пилот на катастрофиралия самолет на „Джърмануингс“ Андреас Лубиц е скрил заболяването си от своя работодател. На пресконференция разследващите обявиха, че при претърсването в дома му не е намерено предсмъртно писмо. Не са открити и признаци за политически или религиозни мотиви за постъпката на 28-годишния мъж, който е сочен за виновник за самолетния ад, отнел живота на 150 души, съобщи Ройтерс.

Шпигел пък информира, че при обиска в дома му са открити ясни доказателства, че Лубиц е бил психически нестабилен, че е страдал от сериозен здравен проблем. По-рано днес Билд пък съобщи, че преди 6 години пилотът се е лекувал в психиатрия. Вестникът разкрива засекретеното здравно досие на Лубиц, от което става ясно, че той е страдал от тежка депресия. Пилотът имал пристъпи на страх и паника.

По време на обучението му в „Луфтханза“ на няколко пъти е отбелязвано в докладите, че той е временно неспособен да лети, защото е прекалено слаб психически. Въпреки това обаче той е минал всички психологически тестове и е бил смятан за годен да управлява самолет.

Изпълнителният директор на „Джърмануингс“ Томас Винкелман заяви, че в тези тежки дни цялото внимание на авиокомпанията им е насочено към оказване на емоционална подкрепа за роднините и приятелите на жертвите. Френският премиер Манюел Валс не остана доволен от този факт и призова германската авиокомпания „Луфтханза“, компанията майка на „Джърмануингс“ – да предостави цялата необходима информация за втория пилот на разбилия се самолет.

Междувременно високопоставени експерти на ЕС коментираха пред Франс прес, че Евросъюзът не може да наложи задължително едновременно присъствие на двама пилоти в кабината на пътническите самолети. Те уточняват, че е възможно да бъде издадена незадължителна препоръка в този смисъл. Засега в ЕС е въведено задължението авиокомпаниите да поставят видеокамери пред вратите на пилотските кабини, чиято картина е видима от всяко от двете пилотски места.

Европейските пилоти имат правото да напускат работното си място в случай на техническа необходимост или когато трябва да отидат до тоалетната. Вратите на пилотската кабина са бронирани и могат да бъдат отворени само с разрешение отвътре. Това изискване е въведено след 11 септември 2001 г., за да се избегне незаконно злоумишлено проникване в пилотската кабина.  Експертите уточняват, че досега усилията са насочени към предотвратяването на незаконно проникване отвън. Предвид катастрофата от тази седмица във Франция, предстои да се помисли какви нови мерки да бъдат предприети и кога.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране