28.04.2016 | 15:08
Луд скандал в парламента заради Изборния кодекс
Заседанието на правната комисия било нелегално

Поредният голям скандал избухна в Народното събрание по време на приемането на проемните в Изборния кодекс. Опозицията обвини управляващите, че правната комисия е заседавала нелегално и без кворум, а докладът, който е съчинила, е фалшификат, а за събирането й не били уведомени повечето й членове.

Под последните редакции на Изборния кодекс се мъдрят само 6 подписа на депутати – тези на Димитър Делчев от РБ, Явор Нотев от „Атака“, Христиан Митев и Емил Димитров-Ревизоро от ПФ и Петър Славов от РБ плюс този на председателя на Данаил Кирилов. Тези подписи са недостатъчно за кворум, който е минимум от 7 депутати. Първи протестираха от ДПС, после и от БСП, а и от ПФ признаха, че всички са обикаляли и са търсили къде точно се е събрала правната комисия, обаче я намерили. „Това е фалшификат! Това е фарс!“, провикна се Четин Казак за новия доклад, заведен в 10.32 тази сутрин. Нито аз, нито колегите ми сме присъствали. Ние този доклад не сме обсъждали, за нас това е фалшификат! „Какви са тези криминални заседания, такива не си е позволявала даже г-жа Искра Фидосова!“, избухна и другият юрист от ДПС Хамид Хамид.

Докато Цецка Цачева се опитваше да тушира всичко незаконно около свикването на комисията с опити да продължи заседанието и обсъждането на прясно написания доклад, бомбата хвърли председателят на комисията Данаил Кирилов. „Заседание на правната комисия нямаше“, призна си той от трибуната. „Аз също си търсих членовете“, обяви депутатът от ГЕРБ, но отхвърли обвинението, че членовете на комисията не били уведомени. Той обясни, че му звъннал лично, но в БСП пишели предложения по закона и били заети. „Ние не сме били уведомени, правна комисия не се е събирала, няма как от името на правна комисия да има доклад“, възмути се соцдепутатът Попов.

Преди това обаче Емил Димитров-Ревизоро пробва да измъкне управляващите от конфуза, но сам се насади на пачи яйца. Ревизоро заяви, че и той, като Четин Казак, Хамид Хамид и Митхат Метин, обикалял из коридорите и търсел къде заседава правната комисия. За разлика от тях, бил по-настоятелен – намерил я, че се е събрала в кабинета на Димитър Главчев. „И аз обикалях, като колегите от ДПС, за да разбера, отидох, намерих г-н Главчев, отидох, участвах и се подписах“, заяви Ревизоро.

Проверка показа обаче, че и от мнозинството не знаеха за такова заседание и се чудеха какво се случва, след като зам.-шефът на НС Димитър Главчев анонсира, че ще има събиране на комисията. Така обаче той беше изобличен в лъжа след признанието на Кирилов, а Манол Генов от БСП поиска да бъде наказан от Цачева, задето е излъгал. Георги Кадиев пък направо поиска да се сезира Конституционният съд заради опита да се представи, че е имало заседание на правната комисия.

„Поради шум в залата, поради безредиците в залата – 30 минути прекъсване“, намери по соломоновски изход Цачева, след като не разреши втора почивка, поискана по-рано от ДПС, понеже противоречало на парламентарния правилник. Веднага след това правната комисия се събра вече официално в Зала Запад на истинско заседание. Насред целия цирк, от ГЕРБ пробваха да отклонят гнева на опозицията, като обявиха, че в залата на НС гостувала нежната част от българската армия по покана на всички жени депутатки. Въпреки караниците, всички мъже депутати почетоха гостенките, като станаха прави и започнаха да ръкопляскат на дамите под пагон от всички родове войски, които преди това станаха свидетели на излагацията на парламента от балкона на залата. След паузата „фалшификатът“ бе гласуван и стана редовен документ на вече редовно събиране на правната комисия, а БСП и ДПС напуснаха в знак на протест заседанието, след като не бе прието предложението на опозицията докладът да бъде приет след празниците. БСП поиска оставката на шефа на правната комисия Данаил Кирилов заради скандала с „фалшивия“ доклад на правната комисия и уж състоялото се нейно заседание, което впоследствие бе повторно свикано, вече официално. ДПС пък настояха за отлагане на разискванията по гласуването в чужбина, за да не бъде развален празникът на всички християни, български граждани, след като първо пожелаха светъл Великден в поздрав, поднесен от Четин Казак. Викове „оставка“ и тропане по баките от страна на депутатите от БСП и ДПС принудиха Цецка Цачева да прекъсне заседанието и да свика извънреден Председателски съвет. Отлагането бе отхвърлено от мнозинството, а никой от управляващите не пое темата за оставката на Кирилов.

„Фалшификатът, който ни беше представен като доклад, поставя категорично нашето искане за оставка на председателя на правната комисия. Аз съм бил председател на тази комисия, тя има тежки отговорности, но трябва да е на висотата и да показва спазване на правилника. ПГ на ГЕРБ да предприеме съответните политически действия по отстраняването на председателя на комисията“, настоя в декларация от трибуната Янаки Стоилов. В отговор на опозицията Цачева обеща компетентните органи да се произнесат дали е фалшив, или не докладът на правната комисия от 10.32 часа – тогава обаче правна комисия не беше заседавала. „Щом е така, защо искате един документ, за който още не е ясно дали е истински, или не“, заяви Рамадан Аталай от ДПС. „Внесете си доклада, за да го разгледаме тук. На инат политика не се прави. Давате един документ в ръцете на протестиращите“, напомни той на ГЕРБ и ПФ. „Това, което ни предлагате да приемем, не съществува в правния мир“, присъедини се към протестите на колегите си от ДПС Таско Ерменков

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране